Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Paelja»Paelja od povrća sa gljivom rujnicom

Paelja od povrća sa gljivom rujnicom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Paelja od povrća sa gljivom rujnicom9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Temperamentna, šarena i veoma aroamtična paelja koji možete dopuniti svima omiljenim ajoli sosom"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g, sorta bomba
  • rujnica - 300 g, gljiva
  • luk - 1/2 glavice /65 g/
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 90 ml
  • paradajz - 110 g, izrendan
  • bujon - 800 ml, od povrća (ili voda)
  • paprike - 100 g zelena (2 komada) + 60 g crvena (1 komad)
  • šargarepa - 1 komad
  • ruzmarin - 1 kašičica, suv
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • šafran - 1 prstohvat
  • kurkuma - 1 prstohvat
  • so - 2 supene kašike ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte luk, beli luk i zelene paprike sitno. Pečurke - oprane i očišćene isecite na krupnije komade, ako ima malih možete ostaviti cele. Šargarepu isecite na male komade, a crvenu papriku na duge trake.

2. U plehu za paelju prečnika bar 30-35 cm (ili tiganj sličnog prečnika) ugrejte maslinovo ulje - možete uraditi na širokoj tabli, na vatri ili na plin sa specijalnim uređajem za paelju - paejerom.

3. Sipajte svo isečeno povrće i pržite 5 minuta. Dodajte rendani paradajz, ruzmarin, alevu papriku, so, šafran i kurkumu i nastavite da kuvate još 5 minuta.

4. Sipajte bujon i kuvajte 10 minuta, nakon toga sipajte pirinač, rasporedite ravnomerno i kuvajte 5 minuta na jakoj vatri (jedan stepen ispod maksimalne temperature).

5. Smanjite vatru da bude slaba i ostavite paelju sa pečurkama da se krčka 10-12 minuta ili dok ne upije tečnost (da biste bili sigurni da ćete pratiti tačne proprocije i vreme kuvanja pirinča, pogledajte uputstvo na pakovanju.

6. Nakon što iskljućite ringlu, ostavite 3-4 minuta paelju na njoj, posle skinite, pokrijte čistom krpom i sačekajte 5-8 minuta pre serviranja.

7. Servirajte sosom ajoli (majonezom sa belim lukom) i kriškama limuna po želji.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: