Način pripreme
1. Iseckajte luk, beli luk i zelene paprike sitno. Pečurke - oprane i očišćene isecite na krupnije komade, ako ima malih možete ostaviti cele. Šargarepu isecite na male komade, a crvenu papriku na duge trake.
2. U plehu za paelju prečnika bar 30-35 cm (ili tiganj sličnog prečnika) ugrejte maslinovo ulje - možete uraditi na širokoj tabli, na vatri ili na plin sa specijalnim uređajem za paelju - paejerom.
3. Sipajte svo isečeno povrće i pržite 5 minuta. Dodajte rendani paradajz, ruzmarin, alevu papriku, so, šafran i kurkumu i nastavite da kuvate još 5 minuta.
4. Sipajte bujon i kuvajte 10 minuta, nakon toga sipajte pirinač, rasporedite ravnomerno i kuvajte 5 minuta na jakoj vatri (jedan stepen ispod maksimalne temperature).
5. Smanjite vatru da bude slaba i ostavite paelju sa pečurkama da se krčka 10-12 minuta ili dok ne upije tečnost (da biste bili sigurni da ćete pratiti tačne proprocije i vreme kuvanja pirinča, pogledajte uputstvo na pakovanju.
6. Nakon što iskljućite ringlu, ostavite 3-4 minuta paelju na njoj, posle skinite, pokrijte čistom krpom i sačekajte 5-8 minuta pre serviranja.
7. Servirajte sosom ajoli (majonezom sa belim lukom) i kriškama limuna po želji.
Prijatno!