Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Kiš»Kiš Loren sa slaninom i spanaćem

Kiš Loren sa slaninom i spanaćem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Kiš Loren sa slaninom i spanaćem
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Jedan dobro napravljen kiš je malo zadovoljstvo za ručak ili večeru, zajedno sa zelenom salatom i čašom vina"

Potrebni sastojci

  • testo sa maslacem
  • brašno - 175 g
  • so - 1/2 kašičice
  • maslac - 113 g, hladan, isečen na kockice
  • voda - 30 ml, ledena
  • nadev
  • spanać - 200 g
  • slanina - 3 trakice ili šunka
  • luk - 1 glavica, mala
  • beli luk - 1 čen, izgnječen
  • čedar - 120 g ili parmezan
  • jaja - 2 komada, L
  • pavlaka - 120 ml (35 - 40 %, nezaslađena)
  • sveže mleko - 160 ml
  • so
  • biber
  • čili - 1 komad, suva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Radi se blenderu ili mikserom. U blender stavljamo brašno i so, dodajemo hladan maslac, isečen na kockice i mutimo po principu start-stop nekoliko puta, da bi testo bilo brzo u mrvicama.

Ledenu vodu dodajemo lagano, prvo oko 2 supene kašike i posle celu količinu, testo treba da bude rošavo. Ne mesimo rukama, nego mutimo ne više od 30 sekundi. Sipamo na foliju i rukama brzo oblikujemo spljeskan disk.

Uvijamo folijom i ostavljamo u frižideru 1 sat da se dobro razvije gluten. Na brašnom posutoj radnoj površini razvlačimo da dobijemo jednaku debljinu, podižemo svaki put i zavrtimo na četvrt okreta, uvek razvlačimo od centra ka spolja.

Da bi bilo sigurno da je pravilna veličina pleha, merimo pleh - tar tako što ga stavljamo naopako okrenut na testo i 5 cm treba da bude veći od spošljašne strane tarta.

Kad dovoljno razvučemo, očistimo četkom višak brašna, stavljamo na oklagiju i uvijamo na nju i pažljivo stavljamo, razvijamo. Testo nikad ne treba da se vuče prstima, zato što se se saviti prilikom pečenja, nego lagano pritiskamo vrhove prstima oko osnove i ivica tarta. Izbušimo viljuškom na više mesta da se ne diže za vreme pečenja.

Pečemo na 200 stepeni oko 25-30 minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju i ivice treba da se odvoje od ivica tarta.

Nadev:

200 g spanaća dinstamo na pari nekoliko minuta da ostane svež i zelen. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi. U tiganju propržimo slaninu, isečenu na kockice dok ne dobijemo zlatnu boju. Vadimo. Dinstamo luk i beli luk sa malo masnoće - 2-3 supene kašike maslinovog ulja i kockciu maslaca i dodajemo spanać, slaninu, promešamo da se mirisi pomešaju. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi.

U posudi umutimo jaja žicom, dodajemo pavlaku, sveže mleko, so, biber i izgnječenu papriku čili i sipamo u pečeno testo. Pokrivamo tvrdim sirom. Pečemo na 200 stepeni oko 20-25 minuta.

Napomena: da bi mi bilo lakše koristila sam blender, ali možete raditi mikserom. Koristila sam tvrd čedar sir. Ljuta čili paprika je po želji.

Koristila sam teflonski tiganj i nisam pržila slaninu u masnoći ostavila sam da sama pusti svoje mirise. Masnoću sam dodala prilikom dinstanja luka.

---------------------

Jedan dobro napravljen kiš je malo zadovoljstvo za ručak ili večeru, zajedno sa zelenom salatom i čašom vina. Dobar je i topao i hladan. Ovo je tradicionalna večera jedne francuskinje, koja ga je pravila u nedelju i tako ga je imala cele nedelje, zato što se kiš čuva u frižideru dugo vremena.

Istorija kulinarstva nam govori da su prvi kiševi iz nemačke kuhinje Kuchen, što znači da se pravio sa svim što se nalazilo u jednoj kuhinji, tj. brzo sakupljeno. Posle se preneo u francusku u oblas Loren i odatle nosi naziv Kiš Loren. Svaki kiš je sam po sebi različit, ali je uvek sa smesom od jaja i pavlake, slanine i razne vrste povrće, ali uvek sa lepo izrendanim tvrdim sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: