Način pripreme
Od sastojaka za testo se zamesi maslac testo koje se uvija u foliju i otavlja se u frižideru da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga se razvija u tanku koru (3-4 mm) i stavlja se u posudu za kiš sa nelipljivim dnom i prečnikom 24-36 mm, a po zidovima se oformi ivica visine 3-4 cm.
Izbuši se viljuškom, pokriva se sirovim bobom i peče se na 200 stepeni 15 minuta. Bob se sklanja i zapeče se još 4-5 minuta, ne treba da izgori i ostavlja se da se ohladi.
Ja koristim zamrznut spanać, on se ostavlja da se dobro odmrzne, iscedi se i iseče se. Koristimo svež, koji nije bejbi, blanšira se dva-tri minuta u vrućoj posoljenoj vodi, isplakne se hladnom vodom, iscedi se dobro i iseče se.
Ako je bejbi spanać, samo se opere i isecka. Spanać se dinsta zajedo sa isečenim mladim lukom u malo masnoće, nekoliko minuta i skloni se sa vatre.
Dodaju se namrvljeni sir, narendani dimljeni stopljeni sir i kačkavalj, dva umućena jaja, pavlaka za kuvanje i tri kašike prezli. Začinjava se biberom, origano i indijskim oraščićem, a ako je neophodno i solju.
Nakon što se dobro promeša, nadev se sipa preko ohlađene kore i kiš se peče 25-30 minuta na oko 180 stepeni. Pre nego što se servira, kiš sa spanaćem i sirevima se ostavlja da odstoji desetak minuta.