Način pripreme
Za pripremu domaćeg pesta od bosiljka je potrebno 5 sastojaka - sveži listovi svežeg bosiljka, brazilski orah, maslinovo ulje, beli luk i so. Ne mora da bude sa brazilskim orahom. Možete dodati orahe, lešnike ili druge orašaste plodove koje imate (kod bolesti štitne žlezde izbegavajte orahe).
Prethodna priprema uključuje potapanje orašastih plodova prethodnu noć i da oljuštite bademe. Potapanje badema je važno iz dva razloga. Prvo - njegovo potapanje neutralizuje enzime inhibitore i oni postaju mnogo korisniji. Drugo - dobija se bolja konzistencija pesta.
Za pripremu pesta se koriste samo listovi bosiljka. Dodavanjem grančica će postati vlaknast. Bosiljak peremo tekućom vodom, nakon toga pažljivo ocedimo i osušimo ubrusom. Listove bosiljka beremo neposredno pre pripreme pesta.
Najbolje da pesto izmrvimo u porcelanskom avanu. Ali možemo i u multipraktiku. Stavljamo oljuštene bademe i brazilski orah u blender. Meljemo kratko pulsirajući. Dodajemo listove bosiljka, maslinovo ulje, beli luk i so. Meljemo dok ne dobijemo željenu konsistenciju.
Prebacujemo gotovo pesto u staklenu teglu i stavljamo 1-2 supene kašike maslinovog ulja. Ono će zapečatiti smesu od ulaska kiseonika i sačuvaće ga duže.
Čuvamo u frižideru.
Pesto je skoro univerzalan sos, koji se koristi za začinjavanje salata, ali i prilikom pripreme paste.
Odličan i nezamenljiv sastojak uz salatu Kapreze.
Kupljeni pesto je veoma ukusan, ali se ne može porediti sa domaće pripremljenim pestom. koje je aromatičnije i svežije.
Ako imate više bosiljka pri ruci nemojte propustiti da pripremite malo svežeg domaćeg pesta.