Način pripreme
Želimo da predložimo po ukusu jedan dugačiji recept od tradicionalnog pirinča sa maslinama.
Prvo, sečemo šargarepu na male kocke. Stavljamo u tiganj malo masnoće i počinjemo da dinstamo šargarepu, nakon što se izdinsta stavljamo u tepsiju.
U istom tiganju zapržimo i pirinač dok ne postane veoma blago zlatast i takođe sipamo u šargarepu, a u isti tiganj stavljamo masline (sa košticama su) kurkumu i mirođiju, bčago izdinstamo i sipamo u ostalo povrće.
Nakon toga u jednu duboku posudu sipamo vruću vodu, koja je tri šolje, bujon, so i biber, dobro promešamo i sipamo preko pirinča sa maslinama i šargarepama i promešamo, tako da se sve dobro pomeša.
Stavljamo tepsiju u rernu zagrejanu na 170 stepeni 30-40 minuta, a kad se ispeče stavljamo foliju odozgo, da ne izgori pirinač i da ne bude hrskav gornji deo.
Mirođija i kurkuma daju specifičnu aromu pirinču u rerni.
Servirajte toplo sa malo kiselog mleka.