Način pripreme
Oćistimo batake od debljine. Stavljamo ih u hladan domaći pileći bujon. Termička obrada traje dok se potpno ne skuvaju. U odgovarajućoj kaseroli izdinstamo sitno iseckan luk u biljnoj masti.
U njega dodajemo pirinač i kad zrna postanu providna sipamo 1 šolju za kafu od bujona.
Nakon toga povrće, kurkuma, šafran, biber, posolimo i dodajemo još 2 šolje za kafu od bujona.
Skidamo sa vatre. Pripremamol vatrostalnu činiju u koju stavljamo batake i dinstani pirinač sa povrćem.
Pokrivamo svaki batak pakovanjem maslaca od 250 g i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni. Kad se armatično jelo ispeče skidamo foliju, dodajemo malo maslaca i pokrivamo pamučnom krpom.
Garniramo sezonskom salatom i domaćim hlebom sa maslinama.
* Ne bacajte pakovnje od maslaca, savijte ga i stavite u kesicu u zamrzivač. Uvek koristim njih umesto folije za pečenje pilećeg mesa. Svaki batak, uvijen namazanim pakovanjem upija miris maslaca i ukus je neodoljiv.
* U jesen pripremam miks povrća za ovo jelo. Isečem papriku i šargarepu, dodajem kukuruz i grašak. Tako uvek pri ruci imam zamrznuto povrće za ovo jelo.