Način pripreme
1. Natopite brusnice u alkoholu nekoliko sati ili 24 sata.
2. Umutite maslac sa šećerom i vanilom u vazdušast krem. Dodajte jaja jedno po jedno uz neprestano mešanje.
3. U dobijenu kremastu smesu sipajte rum, koji ste ocedili od brusnica, narendajte koru limuna, samo žuti deo.
4. Sipajte brašno u porcijama sa praškom za pecivo i solju, sejući i mešajte špatulom ili drvenom varjačom dok se ne usvoji i ne bude grudvica. Meša se kružnim pokretima u jednom pravcu.
5. Brusnice uvaljajte u kašiku brašna i otresite da spadne suvišna količina. To radite u cediljki, da vam bude lakše. Dodajte u smesu i ponovo promešajte.
6. Sipajte u kalup za kolač, prethodno namazan i nabrašnjen (zapremine 2 litra) i gurnite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
7. Pecite kolač sa maslacem oko 50 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
8. Nakon što izvadite iz rerne ostavite 10 minuta i tada odvojte od kalupa i stavite na rešetku da se potpuno ohladi - oko 30 minuta.
Nek vam je slatko!