Način pripreme
Rerna - 170 stepeni;
Ravan pleh obložen papirom za pečenje;
Metalni kalup za sečenje keksa.
Cveće koje možete da koristite prilikom pripreme raznih slanih i slatkih jela su ruža, ljubičica, jagorčevina, bela rada, margareta, hrizantema, gladiola, hortenzija, lavanda, karanfil, neven, iglica, begonija, voće cvetnog drveta takođe i cveće začina.
Recept koji predstavljam je po ideji Ukusno sa Joli za keksiće od maslaca sa lavandom i nekim sitnim jestivim cvećem.
Maslac umutimo sa šećerom uz pomoć miksera na krem. Dodajemo sveže mleko, žumanca, vanilu, izmrvljenu lavandu i 2 supene kašike brašna. Promešamo na niskoj temperaturi i počinjemo da dodajemo celu količinu brašna. Zamesimo meko testo. Uvijamo u foliju i ostavljamo u frižider na 30 minuta.
Hladno testo razvučemo da bude debljine oko 0.5-0.7 cm. Metalnim kalupom oko 7 cm lagano obeležimo krugove keksa na rastojanju jedan od drugog. Odozgo poređajte cvetove po izboru, koristila sam cvet iglice, cvet zove, male listove ruže, belu radu i pritisnula lagano prstima.
Testo pokrivamo papirom za pečenje i pažljivo razvučemo da bude debljine oko 0.3-0.4 cm. Skidamo papir i kalupom isečemo keksiće.
Poređamo u pleh na papir za pečenje i ostavljamo u frižideru dok se rerna ne ugreje.
Pre nego što stavimo da se peku, po izboru možemo namazati belancem i posuti kristal šećerom, nisam posipala jer sam mislila da nije potrebno.
Pecite keksiće sa jestivim cvećem na 170 stepeni oko 12./14 minuta.