Način pripreme
Za ovu želiranu tortu sipajte 2 želatina u posudicu sa 4 supene kašike vode. Unapred dobro zagrejte kompot, kada dostigne približno 70-80 stepeni, skinite ga sa ringle. Stavite želatin i vanilu u njega i izmešajte dok se ne istopi.
Na dno kalupa (u ovom slučaju silikonski) stavite voće, sveće i listove mente i zalijte ih sirupom od kompota i želatina. Stavite u frižider na sat vremena.
Za to vreme pripremite sledeću smesu.
Zagrejte sveže mleko, dodajte šećer, kiselu pavlaku i dobro izmešajte, ali nemojte dozvoliti da vri, sklonite sa vatre i dodajte sledeće 2 kesice želatina koje ste prethodno pripremili prema uputstvima na pakovanju.
Na kraju dodajte i ispečene bademe i ponovo izmešajte.
Uz lagano hlađenje, ali ne sme da započne delovanje želatina, izvadite kalup iz frižidera i zalijte mlečnu smesu.
Stavite tortu-žele sa jestivim cvećem i voćem ponovo u frižider na nekoliko sati, najbolje na jednu noć.
Grabite po jednu kašiku i neka vam je slatko sa omiljenim želiranim kolačem!