Način pripreme
1. Pomešajte mleko, kašiku šećera, 10 g kvasca i 150 g brašna. Dobijenu kašicu ostavite da naraste u toploj prostoriji.
2. Stavite u blender šećer i korice citrusa - samo žuti i narandžasti deo njih. Pustite da se samelju u fin prah.
3. Prosejte brašno u posudu i pomešajte ga se citrusnim šećerom u prahu i prstohvatom soli. Oformite udubljenje u sredini i u njega sioajte naraslu kašicu, meki maslac i razbijte jaja.
4. Zamesite testo radeći mikserom sa odgovarajućim nastavcima ili rukom na nabrašnjenoj radnoj površini, dodajući po malo brašna ako se lepi previše. I procesu mešanja testa za uskršnji kolač će postati glatko i prestaće da se toliko lepi. Ostavite ga u posudi da raste sat i po ili dok lepo ne naraste.
Za to vreme skuvajte jedno jaje, ali ne tvrdo. Ako imate farbana jaja sa ne štetnim bojama možete njih da iskoristite.
5. Prebacite naraslo testo opet na nabrašnjenu radnu površinu i namazanim rukama pritisnite, da izbacite vazduh iz njega. Presavijte nekoliko put i oblikujte loptu. Stavite u namazanu ili pokrivenu papirom za pečenje posudu prečnika 22-24 cm. U centar uskršnjeg kolača stavite jaje i pritisnita da lagano uđe u testo. Ostavite daudvostruči svoj obim jedan sat u toploj prostoriji.
6. Nakon što ponovo naraste španski uskršnji kolač, namažite umućenim žumancem i pospite šećerom, nakvašenim sa pomorandžinom vodom dok ne bude u polu tečnom stanju.
7. Ispecite uskršnji kolač na valensijanski način u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-35 minuta ili do ne dobije lepu zlatastu preplanulost.
Nek vam je slatko i srećan praznik!