Način pripreme
Rastvorite kvasac u toploj vodi i mleku, dodajte 3-4 kašike brašna i 1 kašiku šećera.
Smesu dobro promešajte, pokrijte i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Za to vreme ugrejte masnoće dok se maslac i mast ne rastope.
Jaja umutite sa šećerom, solju i vanilin šećerom.
U njih, uz neprestano mešanje, dodajte toplu masnoću.
Smesu dobro promešajte dok se šećer ne istopi.
U posudu prosejte deo brašna. Napravite udubljenje i u njega sipajte aktivirani kvasac - promešajte kašikom i postepeno dodajte smesu sa jajima.
Mešajte kašikom i dodajte još brašna.
Kada postane teško da se testo meša kašikom, sipajte ga na radnu površinu i produžite da mesite rukama. Treba da dobijete srednje meko testo. Pred kraj mešenja, testo razvijte po dužini i po sredini i sipajte na njega 2-3 kašike ulja.
Da bi dobili konce, nekoliko puta razvucite testo po dužini i ponovo ga umesite.
Na kraju udarite testo 100 puta od radnu površinu - zbog elastičnosti.
Kada je testo gotovo u njemu ćete videti mehuriće. Testo vratite u posudu, prekrijte folijom i krpom i ostavite na toplom mestu (rerna uključena na 20 stepeni). Testo treba da raste oko 50-60 minuta ili dok ne udvostruči zapreminu.
Nakon toga ga sipajte na lagano nauljenu radnu površinu i po želji možete od njega napraviti pletenice.
Formiran Uskršnji kolač premažite umućenim belancem i pospite kristal šećerom i sa malo listića badema.
Uskršnji kolač se peče na 160 stepeni bez ventilatora oko 40-45 minuta - dok ne dobije prijatnu boju.
Jedan kolač je pleten od 4 delova i pečen u kalupu od 27 cm.
Drugi je od 2 pletenice, pečen u kalupu za kolač od 28 cm.