Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Karamel uskršnji kolač

Karamel uskršnji kolač

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Karamel uskršnji kolač
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Duplo ukusniji i duplo aromatičniji od svakog drugog uskršnjeg kolača je naš karamel uskršnji kolač"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 130 ml
  • kvasac - 1/2 kocke (21 g)
  • šećer - 7 kašika
  • so - prstohvat
  • vanila - 2 komada
  • limun - kora 1 limuna
  • brašno - 500 g
  • Za karamel
  • šećer - 5 kašika
  • Za nadev
  • maslac - 125 g
  • šećer - 6 kašika
  • orasi - 100 g
  • suvo grožđe - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa spremanjem karamela.

U posudu za pečenje u kojoj ćemo peći uskršnji kolač, karamelizujemo šećer da bude svetle karamel boje. Rastresemo posudu za pečenje da se svuda rasporedi i ostavljamo da se ohladi.

Zagrevamo blago sveže mleko i stavljamo kvasac i kašiku šećera i pokrivamo posudu. U posudu prosejemo brašno i pravimo udubljenje u koje počinjemo da dodajemo sastojke za testo.

Zamesimo meko testo i ostavljamo 20 minuta da odstoji.

Za to vreme prirpemamo nadev. Maslac treba da je omekšao i u njega dodajemo 6 kašika šećera i mešamo dobro.

Orahe sameljemo na sitno (može i u blenderu). Razvijamo testo u pravougaonu koru debljine pola centimetra, mažemo maslacem, posipamo orasima i suvim grožđem i uvijamo u rolat.

Rasečemo na 9 jednakih delova i stavljamo u posudu za pečenje sa karamelom.

Ostavljamo da naraste oko sat (može i u rerni na 50 stepeni, tako će biti brže) i pečemo u rerni zagrejanoj na 170 stepeni sa ventilatorom oko 40 minuta.

Karamel uskršnji kolač je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: