Način pripreme
Jaja umutimo sa šećerom dok ne pobele. Dodajemo pomešano kiselo mleko sa sodom. Nakon toga stavljamo ulje i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo i vanilu.
Promešamo pažljivo dok ne dobijemo homogenu smesu. Po želji podelimo na dva dela, samo u jedan dodajemo nekoliko supenih kašika kakaa.
Kalup za kuglof obilno namažemo maslacem i posipamo kristal šećerom ili prethodno pripremljenim i mlevenim krokanom od oraha.
Za njega karamelizujemo šećer, sipamo orahe, promešamo i skidamo sa vatre. Sipamo odmah u namazan pleh. Nakon što se ohladi isecka se, samelje i koristi.
Dve smese smenjujemo u kalupu. Rernu ugrevamo na 250 stepeni, kalup stavljamo i temperaturu promenimo na 200 stepeni. Tako pečemo oko 5-10 minuta na gornjem i donjem grejaču.
Nakon toga pečemo samo odozgo na 180 stepeni oko 20-30 minuta, nakon toga na gornjem i donjem grejaču još 5-10 minuta, proveravamo čačkalicom za zube.
Po želji pravimo preliv od rastopljene čokolade + 1-2 supene kašike ulja.