Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Sočan kolač sa maslacem i karamelizovanim orasima

Sočan kolač sa maslacem i karamelizovanim orasima

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
2206494262
Sočan kolač sa maslacem i karamelizovanim orasima
Fotografije: Yanitsa Nikolova
2 / 4
19/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Neki ljudi prave kolač, ali oni koji razumeju prave sočan kolač sa maslacem i karamelizovanim orasima"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • šećer - 1 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • ulje - 1/2 šolje
  • brašno - 2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - u prahu ili cimet
  • kakao - nekoliko supenih kašika, u prahu
  • orasi - 50 g, iseckani ili drugi orašasti plodovi
  • šećer - 100 g, za karamelizovanje
  • maslac - za premazivanje, na sobnoj temperaturi
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja umutimo sa šećerom dok ne pobele. Dodajemo pomešano kiselo mleko sa sodom. Nakon toga stavljamo ulje i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo i vanilu.

Promešamo pažljivo dok ne dobijemo homogenu smesu. Po želji podelimo na dva dela, samo u jedan dodajemo nekoliko supenih kašika kakaa.

Kalup za kuglof obilno namažemo maslacem i posipamo kristal šećerom ili prethodno pripremljenim i mlevenim krokanom od oraha.

Za njega karamelizujemo šećer, sipamo orahe, promešamo i skidamo sa vatre. Sipamo odmah u namazan pleh. Nakon što se ohladi isecka se, samelje i koristi.

Dve smese smenjujemo u kalupu. Rernu ugrevamo na 250 stepeni, kalup stavljamo i temperaturu promenimo na 200 stepeni. Tako pečemo oko 5-10 minuta na gornjem i donjem grejaču.

Nakon toga pečemo samo odozgo na 180 stepeni oko 20-30 minuta, nakon toga na gornjem i donjem grejaču još 5-10 minuta, proveravamo čačkalicom za zube.

Po želji pravimo preliv od rastopljene čokolade + 1-2 supene kašike ulja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: