Način pripreme
Oljuštimo i isečemo krompir na krugove ne deblje od 5 mm. Poređamo na dno pleha tako da ga popuni. Drugi red je od krugova paradajza i listova tušta- Treći red poređamo odozgo - oljuštenu i isečenu tikvicu na krugove.
Namažemo tikvice sa malo nerafinisanog suncokretovog ulja i sipamo pola šolje (sipamo sa strane, ne odozgo da nerafinisano ulje ne spadne), koliko da malo popuni dno. Pečemo 30 minuta na 250 stepeni dok krompir ne omekša i dok se potpuno ne skuva.
Nakon toga posipamo sitnim sirom i čubrom. Preliv pripremamo dok se povrće peklo, umutimo jaja sa kiselim mlekom, sodom, himalajskom soli. Ravnomerno rasporedimo odozgo supenom kašikom - da ima svuda - i po ivicama i po sredini, da pokriva tikvice i sitan sir.
Pečemo još 20-25 minuta na 250 stepeni dok ne dobije zlatnu boju po celoj površini. Vadimo iz rerne i odmah posipamo rendanim kačkavaljem, koji će se od toplote jela rastopiti.
Serviramo toplo u 3 porcije.
Ukus koji se pamrti i miris, poređani gratin sa tikvicama, paradajzom i tuštom iz bašte, odgovarajuć za odličan letnji ručak.
Veoma ukusno!