Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Seoski gratin sa tikvicama, paradajzom i tuštom

Seoski gratin sa tikvicama, paradajzom i tuštom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Seoski gratin sa tikvicama, paradajzom i tuštom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
3
"Obavezno treba da probate ovaj sveži gratin sa tuštom"

Potrebni sastojci

  • krompir - 3 - 4 komada (mladi, ali može i stari)
  • paradajz - 1 srednje (ili dva mala)
  • tikvice - 1 srednje veličine
  • tušt - 2 šake, listovi
  • nerafinisano sincokretovo ulje - za premazivanje
  • voda - 1/2 šolje
  • za posipanje
  • sitan sir - 3 šake
  • čubar . 3 prstohvata
  • kačkavalj - 2 - 3 šake
  • za preliv
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 1/2 kofice
  • soda bikarbona - 1/3 kašičice
  • himalajska so - 1 kašičica, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštimo i isečemo krompir na krugove ne deblje od 5 mm. Poređamo na dno pleha tako da ga popuni. Drugi red je od krugova paradajza i listova tušta- Treći red poređamo odozgo - oljuštenu i isečenu tikvicu na krugove.

Namažemo tikvice sa malo nerafinisanog suncokretovog ulja i sipamo pola šolje (sipamo sa strane, ne odozgo da nerafinisano ulje ne spadne), koliko da malo popuni dno. Pečemo 30 minuta na 250 stepeni dok krompir ne omekša i dok se potpuno ne skuva.

Nakon toga posipamo sitnim sirom i čubrom. Preliv pripremamo dok se povrće peklo, umutimo jaja sa kiselim mlekom, sodom, himalajskom soli. Ravnomerno rasporedimo odozgo supenom kašikom - da ima svuda - i po ivicama i po sredini, da pokriva tikvice i sitan sir.

Pečemo još 20-25 minuta na 250 stepeni dok ne dobije zlatnu boju po celoj površini. Vadimo iz rerne i odmah posipamo rendanim kačkavaljem, koji će se od toplote jela rastopiti.

Serviramo toplo u 3 porcije.

Ukus koji se pamrti i miris, poređani gratin sa tikvicama, paradajzom i tuštom iz bašte, odgovarajuć za odličan letnji ručak.

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: