Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Gratin»Gratin sa tikvicama i krompirom

Gratin sa tikvicama i krompirom

Bilyana MilevaBilyana Mileva
Početnik
2
Gratin sa tikvicama i krompirom
Fotografije: Bilyana Mileva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
9
"Hoćete li probati naš predlog za gratin sa tikvicama i krompirom"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 800 - 900 g
  • krompir - 600 g
  • maslac - 80 g
  • jaja - 3 komada
  • sir - 350 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - jedna kofica
  • beli luk - 6 - 7 čenova, može i više
  • kačkavalj
  • čedar
  • so
  • biber
  • mirođija
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir operite, oljuštite i skuvajte u posoljenoj vodi, a kad bude gotov izgnječite.

Tikvice isecite sitno ili izrendajte, nakon toga zajedno sa krompirom dinstajte u maslacu oko 5 minuta.

Sve ostale sastojke za gratin pomešajte u posudi i lepo promešajte - sir izgnječite, beli luk isecite na krupnije komade, začine dodajte po želji.

Smesu sipajte u pleh srednje veličine, a u njega dodajte i dinstane tikvice i krompir. Promešajte dobro dok ne dobijete relativno homogenu konsistenciju - da vidite da su sastojci ravnomerno raspoređeni.

Pečemo gratin sa tikvicama u prethodno ugrejanoj rerni na oko 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju, nakon toga vadimo iz rerne i dodajemo rendani kačkavalj i čedar. Vraćamo u rernu na još 5 minuta.

Gratin sa tikvicama i krompirom možemo servirati sa salatom kapreze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: