Način pripreme
Krompir operite, oljuštite i skuvajte u posoljenoj vodi, a kad bude gotov izgnječite.
Tikvice isecite sitno ili izrendajte, nakon toga zajedno sa krompirom dinstajte u maslacu oko 5 minuta.
Sve ostale sastojke za gratin pomešajte u posudi i lepo promešajte - sir izgnječite, beli luk isecite na krupnije komade, začine dodajte po želji.
Smesu sipajte u pleh srednje veličine, a u njega dodajte i dinstane tikvice i krompir. Promešajte dobro dok ne dobijete relativno homogenu konsistenciju - da vidite da su sastojci ravnomerno raspoređeni.
Pečemo gratin sa tikvicama u prethodno ugrejanoj rerni na oko 180 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju, nakon toga vadimo iz rerne i dodajemo rendani kačkavalj i čedar. Vraćamo u rernu na još 5 minuta.
Gratin sa tikvicama i krompirom možemo servirati sa salatom kapreze.