Kolači sa espresom

09/08/2019
"Evo šta da servirate sa kafom kada pozovete prijatelje u goste "
Priprema60 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno100 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano42
  • Pregledi tokom meseca42
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Komentarisano1 times
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutimo jaja sa šećerom, mutimo mikserom. Dodajemo toplu kafu, ulje i sveže mleko sa vanilom. Mutimo i dodajemo prosejano brašno sa praškom za pecivo i sodom za hleb.

Promešamo da dobijemo smesu za kolač i sipamo u pravougaoni pleh, obložen papirom za pečenje. Pečemo koru u ugrejanoj rerni na 170 stepeni, proveravamo čačakalicom za zube. Prvih 20 minuta ne otvaramo rernu.

Vadimo na rešetku da se ohladi i nožem poravnamo. Reckastim nožem sečemo koru za kolače na dva dela. Stavljamo donju deo kore na veliki poslužavnik i četkom prelivamo sa polovinom zaslađenog mleka.

U šerpi ugrevamo 500 ml svežeg mleka sa šećerom. Skrob umutimo sa preostlaih 100 ml i sipamo u mleko. Promežamo žicom na umerenoj vatri da ne zagori i skidamo sa vatre.

Dodajemo 1 supenu kašiku maslac da se rastopi i prebacujemo u novu posudu, odozgo stavljamo foliju da se ne uhvati korica. Ostavljamo u zamrzivač da se ohladi brže, pazimo da se ne zamrtne.

U novu posudu sipamo 200 ml hladnog mleka i mutimo sa kremom od vanile, koji je gotov za 3-4 minuta sa mikserom. Posebno umutimo tečnu pavlaku u podelimo na dva dela.

U krem od vanile sipamo oko 1/3 umućene pavlake, a u hladan krem od banane preostali deo. Poslastičarsku boju u prahu sipamou u supenu kašiku svežeg mleka i mutimo da postane tečna.

Sipamo u krem od vanile, on je za ukras. Namažemo donju koru polovinom krema od banane, odozgo posipamo rendanom crnom čokoladom i poklapamo drugom prelivenom korom.

Ne preterujemo sa sirupom da ne dobijemo kašu. Ja sam stavila na aluminijumsku filiju i kad sam prelila folijom, poklopila sam lakše. Sa preostalim kremom namažemo celu tortu i ostavljamo u frižideru na 30 minuta.

Sipamo roze krem u špric sa nastavkom i ukrašavamo ivice torte. Nožem obeležimo kolače i ukrašavamo roze kremom, čokoladnom lopticom i rastopljenom čokoladom sa maslacem. Ostavljamo da se ohladi 1 noć u frižideru. Drugog dana su sočne i ukusne. Samo za goste!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Veca
Veca
13.08.2019 14:22
Ukusna poslastica
0
0