Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Slepljeni Kolači»Zalepljeni keksići za početnike

Zalepljeni keksići za početnike

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Zalepljeni keksići za početnike
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
13/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
10
"Priznajemo da se već treći put pravimo da smo početnici, da bismo imali povod da ponovo pripremimo ove zalepljene keksiće"

Potrebni sastojci

  • brašno - 270 g + za posipanje i mešnju
  • belanca - 2 komada
  • šećer - 110 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • kora od limuna - 1 supena kašika, rendana, samo žuti deo
  • maslac - 100 g, mekan
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • crna čokolada - 80 g
  • tečna pavlaka - 3 - 4 supene kašike, slatka
  • maslac - 12 g
  • slatko - po želji (gusto i lepljivo)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno sa praškom za pecivo u posudu. U njega dodajte lagano umućena belanca sa malo šećera (ne treba da dobijete sneg). Dodajte maslac, vanilin šećer i koru od limuna i promešajte drvenom kašikom.

2. Prebacite testo na brašnom posutu radnu površinu i sipajte još malo brašna, ako je previše mekano, ali samo onoliko koliko je potrebno da vam se ne lepi po prstima i po radnoj površini. Oblikujte testo u loptu i stavite u frižider na 1 sata da se stegne.

3. Od stvrdnutog testa kidajte komadiće veličine oraha. Uvaljajte u loptu i spljeskajte na tanak keks (on će nadoći). Odozgo možete da pritisnete viljuškom da bi lepše izgledao.

4. Poređajte kolače u pleh, obložen papirom za pečenje, na razmaku jedan od drugog. Dobićete 3 pleha standardna za svaku rernu. Pecite svaku dozu po 10-12 minuta ili dok ne dobije zlatnobraon boju.

5. Ostavite keksiće da se ohlade i kad se to desi rastopite čokoladu sa maslacem i deom pavlake na pari ili na tihoj vatri u metalnoj posudi sa debelim dnom. Mleko stavite tek toliko da dobijete gustu i lepljivu konsistenciju.

6. Stavite na svaki keks sa donje strane po kašičicu čokolade i zalepite drugim keksićem. Poređajte ih na ubrus ili aluminijumsku foliju.

7. Čokolada koja vam ostane, razredite sa još malo pavlake, da postane tečna, ako je potrebno dodajte više od navedene količine. Posipte zalepljene keksiće i ostavite tako 1-2 sata da se dobro stegne.

Umesto čokolade, možete koristiti i slatko po izboru, ali uslov je da bude gusto i lepljivo. Druga mnogo dobra varijanta je da zalepite sa dulce de lecheom, bude odlično!

* Ako nećete jesti istog dana, dobro je da ih čuvate u zatvorenoj posudu da se ne stvrdnu previše. Leti, kada je mnogo toplo, stavi u frižider u dobro hermentizovanu posudu, zbog čokolade, da ne omekša. Lepo je da ih poređate jednu na drugu, ako čokolada odozgo nije dobroljno stvrdnuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: