Način pripreme
U šerpu usuti mleko, dodati šećer i staviti na vatru da proključa. Želatin razmutiti u hladnoj vodi (po uputstvu sa kesice), ukuvati u vrijuće mleko. Kad dobije potrebnu gustinu, skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se prohladi, da bude mlako.
Mikserom umutiti 3 kesice belog šlaga sa 250 ml gazirane mineralne vode, dodati kiselu pavlaku i dobro izmiksati. Smesu iz šerpe preručiti u plastičnu posudu, dodati smesu od šlaga i kesle pavlake i sve dobro umutiti mikserom.
Dobijenu masu podeliti na 3 dela - u jedan deo dodati mlevenu plazmu i izmešati. U drugi deo dodati prepržen mleven lešnik i izmešati. Treći deo ostaviti kakav jeste (beli).
Pravougaoni pleh(srednjih dimenzija)obložiti alu-folijom i usuti smesu sa plazmom, ravnomerno je rasporediti po celom plehu. Malo sačekati da se stegne, pa rasporediti beli deo.
Opet sačekati da se stegne, pa rasporediti deo sa lešnikom. Prekriti alu-folijom i ostaviti u frižider da se stegne.
Sutradan tortu izručiti na tacnu (tako da deo sa lešnikom bude na tacni). Šlag umutiti sa gaziranom mineralnom vodom i nafilovati tortu.
Savet: Tortu dekorisati po želji. Pošto sam je pravila za slavu, u šlag sam dodala zelenu poslastičarsku boju i ukrasila sam je.