Način pripreme
Za testo: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
U dublju posudu usuti 250 g brašna, dodati prašak za pecivo, so i izmešati. Potom dodati ulje, jogurt i razmućeno jaje. U sve to dodati rastopljen kvasac i, postepeno dodajući preostalo brašno (250 g), zamesiti mekše testo.
Najlon kesu premazati uljem i u nju staviti testo. Dobro zavezati i ostaviti da odstoji u frižideru minimum 4 sata (idealno bi bilo da odstoji 6 sati, ali, ukoliko ne možete toliko dugo da čekate, može i nakon 4 sata stajanja u frižideru da se koristi testo).
Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti oklagijom u veliki krug. Iseći na trouglove. Na svaki trougao naneti po kašičicu eurokrema, urolati i kiflice poređati u pleh obložen pek-papirom. Ostaviti da odstoji 15 minuta.
Tada rernu uključiti i zagrejati je na 220 stepeni 15 minuta. Jaje razmutiti sa kiselom pavlakom, premazati kiflice i peći ih na 180 stepeni 25 minuta. Gotove kiflice izvaditi iz rerne, istaviti ih da se prohlade, pa ih uvaljati u šećer u prahu, servirati i poslužiti.
Savet: Količina sastojaka(proizvoda)koji su navedeni je polovina mere. Vi možete duplirati sve sastojke i testo držati u frižideru i do 5 dana, pa po potrebi praviti lepinje, piroške, mekike, krofne... Pravila sam slatku varijantu, vi možete praviti slanu varijantu sa nadevom po želji.
Slane ili slatke - veoma su ukusne. Prijatno!