Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Kiflice od ludog testa

Kiflice od ludog testa

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Kiflice od ludog testa
Fotografije: Veca
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
55 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Slane ili slatke, veoma su ukusne!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 500 g
  • mleko - 125 ml
  • jogurt - 180 g
  • svež kvasac - 20 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašike
  • ulje - 50 ml
  • jaja - 1 komad
  • Za nadev
  • eurokrem - po potrebi
  • Za premazivanje
  • jaja - 1 komad
  • kisela pavlaka - 1 kašika
  • Za valjanje kiflica
  • šećer u prahu - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo: U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati šećer, 1 kašiku brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.

U dublju posudu usuti 250 g brašna, dodati prašak za pecivo, so i izmešati. Potom dodati ulje, jogurt i razmućeno jaje. U sve to dodati rastopljen kvasac i, postepeno dodajući preostalo brašno (250 g), zamesiti mekše testo.

Najlon kesu premazati uljem i u nju staviti testo. Dobro zavezati i ostaviti da odstoji u frižideru minimum 4 sata (idealno bi bilo da odstoji 6 sati, ali, ukoliko ne možete toliko dugo da čekate, može i nakon 4 sata stajanja u frižideru da se koristi testo).

Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti oklagijom u veliki krug. Iseći na trouglove. Na svaki trougao naneti po kašičicu eurokrema, urolati i kiflice poređati u pleh obložen pek-papirom. Ostaviti da odstoji 15 minuta.

Tada rernu uključiti i zagrejati je na 220 stepeni 15 minuta. Jaje razmutiti sa kiselom pavlakom, premazati kiflice i peći ih na 180 stepeni 25 minuta. Gotove kiflice izvaditi iz rerne, istaviti ih da se prohlade, pa ih uvaljati u šećer u prahu, servirati i poslužiti.

Savet: Količina sastojaka(proizvoda)koji su navedeni je polovina mere. Vi možete duplirati sve sastojke i testo držati u frižideru i do 5 dana, pa po potrebi praviti lepinje, piroške, mekike, krofne... Pravila sam slatku varijantu, vi možete praviti slanu varijantu sa nadevom po želji.

Slane ili slatke - veoma su ukusne. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: