Način pripreme
Korišćena tepsija - 20/32 cm
Napravite krem tako što umutite jaja sa brašnom da se dobije gusta tekstura bez grudvica. Stavite mleko da prokuva na umerenoj temperaturi. Neposredno pre nego što mleko prokuva, počnite kutlačom malo po malo da ga sipate u smesu od jaja i brašna. Dok razređujete smesu sa otprilike polovinom mleka, mutite žicom za mućenje, da se ne bi formirale grudvice.
U ostalo mleko na ringli stavite šećer da se istopi. Nakon što se istopi, na tihoj vatri uz neprestano mešanje počnite da dodajete razređenu smesu od jaja i brašna. Nakon što spojite te dve smese, nastavite da mešate na umerenoj temperaturi dok krem ne počne da se zgušnjava. Kad bude gotovo, dodajte vanilu, promešajte i sklonite sa ringle. S vremena na vreme mešajte krem za vašu grčku pitu dok pripremate kore, jer se na njegovoj površini formira tvrd sloj.
Istopite puter i ostavite da se ohladi. S malo putera namažite dno tepsije (koju ste izmerili prema korama koje ćete koristiti).
Iz tepsije koju sam ja koristila štrčali su krajići koje sam savijala ka unutra.
Stavite prvu koru i premažite je rastoljenim puterom. Stavite drugu koru i ponovo premažite puterom. Tako naređajte oko 5-6 kora. Nakon toga sipajte ohlađeni krem. Odozgo stavite još 5 kora pri čemu svaka mora da bude premazana puterom. Nakon što stavite i poslednju koru, namažite je puterom i oštrim nožem zasecite gornje kore pite s kremom u obliku pravougaonih/kvadratnih parčića.
Pecite pripremljenu pitu s kremom u rerni dok gornje kore ne dobiju zlatkastu boju ili 45 minuta u zagrejanoj rerni na 160°C.
Kada je gotovo, izvadite Bugacu, ostavite da se ohladi i pospite mešavinom od šećera u prahu i cimeta.
Komentari