Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka Pita»Bugaca - pita sa kremom

Bugaca - pita sa kremom

Potrebitel#323674Potrebitel#323674
Početnik
353
Bugaca - pita sa kremom
Fotografije: Potrebitel#323674
1 / 4
14/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Neodoljivo iskušenje iz grčke kuhinje!"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje, Familia (500 g) ili dr.
  • maslac - 150 g (za premazivanje)
  • Za krem
  • sveže mleko - 800 ml
  • griz - 100 g, sitni
  • šećer - 1 šolja
  • kravlji maslac - 50 g
  • vanila - 3 po 0.2
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 1 komad
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat
  • Za posipanje
  • šećer u prahu
  • cimet
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj šerpi se pomešaju šećer i sveže mleko. Zagrevaju se uz periodično mešanje, na umereno jakoj vatri. Kada se smesa zagreje, ali pre nego što provri, dodaje se sitan griz.

Ako vam se čini da je redak, možete dodati 20-30 g griza. Kuvanje se nastavlja uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusti. Kod mene kuvanje je oduzelo 3-4 minute. Skida se sa vatre, dodaju se vanila i jaja umućena viljuškom. Ja sam stavila i sasvim mali prstohvat muskatnog oraščića. Energično se meša krem od vanile.

Dno tepsije se podmazuje maslacem.

U kalup za tortu ili okruglu tepsiju se ređa polovina kora za pitu, tako što se svaka premazuje istopljenim maslacem. Sipa se krem tako što se ravnomerno raspoređuje i krajevi kora se savijaju ka unutra. Pita sa kremom se pokriva ostalim nauljenim korama.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200ºС sa ventilatorom i donjim grejačem, 5-10 minuta pre nego što bude gotovo slatka pita, porkiva se aluminijumskom folijom ili papirom za pečenje da ne bi zagorelo.

Kod mene pečenje je oduzelo 30 minuta.

Bugaca - pita sa kremom je iskušenje iz grčke kuhinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: