Hagis

13/10/2019
"Balkanci nisu jedini ljubitelji škembića i iznutrica - Škoti na primer imaju Hagis "
Priprema60 min.
Kuvanje240 min.
Ukupno300 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano100
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • jagnjeće škembe - 1 komad
  • jagnjeće srce - 1 komad
  • jagnjeća džigerica - 1 komad
  • slanina - 200 g
  • ovsene pahuljice - 3/4 kašičice
  • luk - 3 glavice
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičica, mleven
  • ljuta aleva paprika - 1/4 kašičica
  • muskatni oraščić - na vrh noža
* merne jedinice

Način pripreme

Škembe se dobro opere, iznutra i spolja se natrlja sa soli i još jednom se opere vodom. Kožice i masnoća se uklone. Škembe se kiseli u hladnoj vodi 4 sata, a nakon toga se okreće.

Srce i džigerica se dobro operu, stave se u šerpu i zaliju se vodom i ostavi se da vri.

Ringla se smanji, srce i džigerica se kuvaju na tihoj vatri 30 minuta.

Ovsene pahuljice se zapeku na suvom tiganju 1 minut. Srce i džigerica se sitno iseckaju i pomešaju se sa ovsenim pahuljicama. Luk se sitno isecka i doda se u već iseckane sastojke.

Doda s biber, ljuta aleva paprika i muskatni oraščić. Doda se slanina i sve se promeša. S ovim nadevom se puni škembe tako da se popune dve trećine njegovog obima.

Dobro se zašije, stavlja se u šerpu i zaliva se vodom. Kuva se 3 sata bez poklopca, tako što se s vremena na vreme doliva topla voda. Ako škepbe previše nabubri u toku kuvanja, probija se iglom. Kad se skuva, konac kojim je škebme zašiveno se skida. Služi se isečeno na komade.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar