Način pripreme
Škembe se dobro opere, iznutra i spolja se natrlja sa soli i još jednom se opere vodom. Kožice i masnoća se uklone. Škembe se kiseli u hladnoj vodi 4 sata, a nakon toga se okreće.
Srce i džigerica se dobro operu, stave se u šerpu i zaliju se vodom i ostavi se da vri.
Ringla se smanji, srce i džigerica se kuvaju na tihoj vatri 30 minuta.
Ovsene pahuljice se zapeku na suvom tiganju 1 minut. Srce i džigerica se sitno iseckaju i pomešaju se sa ovsenim pahuljicama. Luk se sitno isecka i doda se u već iseckane sastojke.
Doda s biber, ljuta aleva paprika i muskatni oraščić. Doda se slanina i sve se promeša. S ovim nadevom se puni škembe tako da se popune dve trećine njegovog obima.
Dobro se zašije, stavlja se u šerpu i zaliva se vodom. Kuva se 3 sata bez poklopca, tako što se s vremena na vreme doliva topla voda. Ako škepbe previše nabubri u toku kuvanja, probija se iglom. Kad se skuva, konac kojim je škebme zašiveno se skida. Služi se isečeno na komade.