Krem čorba od zelenog sočiva

14/10/2019
"Svima je odavno poznato da se od zelenog sočiva pravi najukusnija krem čorba - i vi to znate, zar ne "
Priprema10 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno40 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano53
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • zeleno sočivo - 200 g
  • šargarepa - 1 srednja
  • paprike - 1 crvena, mala
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • majčina dušica - 3 - 4 struka, sveža
  • peršun - 1/2 veze, svež
  • bujon od povrća - 1 komad
  • pavlaka za kuvanje - 3 supene kašike + još za serviranje
  • brašno - 1 supena kašika
  • ulje - 2 supene kašike ili maslinovo ulje
  • kurkuma - 1 supena kašika
  • muskatni oraščić - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1 prstohvat, ljuta
  • cimet - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sa litar mlake vode stavite sočivo. Dodajte majčinu dušicu i kuvajte dok ne bude gotovo, začinite kurkumom čim provri. Ocedite i izvadite začin i sipajte 1.500 vrele vode. Vratite na vatru i izmrvite bujon.

U tiganju u ulju propržite isečenu šargarepu, luk i papriku, sitno isečene. Stavite isečen i izgnječen beli luk. Dodajte brašno i kuvajte oko minut. Začinite biberom i alevom paprikom, cimetom i muskatnim oraščićem.

Pomešajte zapršku sa sočivom i začinite solju po ukusu. Dodajte i sitno iseckan peršun.

Ostavite oko 10 minuta da se kuva na tihoj vatri.

Ponovo skinite sa vatre i pasirajte dok ne dobijete glatku, homogenu smesu. Stavite i umućenu pavlaku. Pasirajte i vratite na minut na ringlu.

Supu servirajte toplu sa krutonima, ukrašenu sa malo pavlake.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar