Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Prženice iz Galicije (Orejas De Carnaval)

Prženice iz Galicije (Orejas De Carnaval)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Prženice iz Galicije (Orejas De Carnaval)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
9 / 10
15/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
15
"Bake u Galiciji ne prave mekike - one prave unikatne prženice, a mi specijalno za vas dajemo recept"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • maslinovo ulje - 50 g
  • kora limuna - od 1/2 citrus
  • kora pomorandže - od 1/2 citrusa
  • mast - 50 g (ili maslac)
  • šećer - 90 g + za posipanje (može i šećer u prahu)
  • jaja - 1 komad
  • liker od ananasa - 25 ml (ili mastika, uzo)
  • belo vino - 50 ml
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - za prženje
  • cimet - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Ovo je autentičan recept iz područja Galicije, koji se najviše priprema za vreme karnevala, odatle potiče i njen naziv karnevalske uši. Uši, zato što oblik i vrsta ovih prženica podsećaju na svinjske uši. Čudno ime za tako ukusno jelo, ali svaki narod ima neke svoje čudnovatosti.

Ovaj ovlik ušiju može da vas podseti na naše mekike, ali zapravo nemaju ništa zajedničko s njima - niti ukus, niti teksturu.

Služe se kao desert, posute šećerom u prahu ili kristal šećerom, kojem se ponekad dodaje i cimet. Hrskave su i primamljive, veoma aromatične i ukusne, zato vam predlažem da ih spremite i da okusite jednu od tradicija i praznika jednog tako temperamentnog naroda kao što je španski i delimično da osetite magiju predivne Galicije.

Recepti za Orejas De Carnaval ponekad mogu da budu blago različiti, s obzirom da u nekima ne postoji ulje ili vino, u drugima ne postoji kora pomorandže, ali uvek obavezni sastojak je liker ananasa i svinjska mast. Iako se u današnje vreme mast zamenjuje kravljim puterom, ja vam preporučujem da to ne radite. Po meni ovaj recpet koji ću vam predstaviti je najkompleksniji, najbolji i najuspešniji.

1. Zagrejte maslinovo ulje na slaboj vatri i u njega dodajte kore citrusa, samo krajeve, bez belih delova. Ostavite dve minute na vatri i onda skinite. One će pustiti svu svoju aromu u maslinovo ulje i božanstveno će zamirisati. Naravno, važno je da koristite dobro maslinovo ulje.

2. Sklonite s vatre, stavite mast, šećer, liker ananasa vino i prstohvat soli, mešajte dok se mast i šećer ne istope. Tako, temperatura će spasti i već možete da stavite jaje - dobro umućeno.

3. U dobijenu krem smesu sipajte brašno i mešajte. Kada se svi sastojci sjedine, stavite na malo nabrašnjenu radnu površinu i blago zamastite elastično testo. Dosta je masno, zato ne bi trebalo da vam se lepi, osim malo u početku.

4. Podelite na loptice, malo manje od jajeta i svaku razvijajte na veoma tanke kore proizvoljnog oblika. Ako želite da uši budu još autentučnije, razvijajte ih da budu malo izduženije. Ja ga razvijam na papiru za pečenje, da bi mi bilo lakše, iako testo ni po radnoj površini ne bi trebalo ni da se lepi.

5. Svako razvijeno uho stavljajte u zagrejalo ulje, videćete da će se odmah pojaviti lepi mehurovi. Pržite sa obe strane dok se ne dobije zlatkasta boja i vadite na kuhinjski papir koji će apsorbovati masti.

6. Kada se prženice prohlade, pospite ih šećerom u prahu ili kristal šećerom i poslužite kao desert, poslepodnevnu ili jutarnju užinu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: