Način pripreme
Prelivamo školjke vodom i solju (50-60 g po litru). Ostavljamo da odstoje 3-4 sata, menjamo vodu na svakih sat. Tako će pustiti sav pesak koji su sakupili i neće da nam hrskaju dok ih jedemo. Ne nervirajte se zbog količine peska koje će odvojiti to je znak da je kvalitet dagnji dobar.
Zagrevamo vino s lovorovim listom i stavljamo ih da se skuvaju 2-3 minuta u njemu pod poklopcem. One će se otvoriti i pustiti tečnost. Izvadimo ih i ostavljamo sa strane, a vino sa sosom koji se odvojio od školjki ćemo iskorisititi kasnije.
Isečemo luk i beli luk na mnogo sitno i propržimo ih dok ne postanu zlatasti u maslinovom ulju zejedno s ljutom paprikom. Oni od vas koji nisu ljubitelji ljutog, mogu da propuste ovaj korak.
Dodajemo crvenu papriku, isečenu na krupno i smanjujemo vatru na minimum, nakon toga stavljamo alevu papriku i nakon nekoliko sekundi i brašno. Kuvamo kratko da isečezne miris sirovog, ali ne treba da preterujemo da posle ne bi aleva paprika bila gorka.
Nalivamo tečnost, ranije izdvojenu i mešamo dok ne dobijemo glatku kašicu.
Uvećamo vatru na umereno i nalivamo malo vode, da razredimo (oko 120 ml) i paradajz sos. Ostavljamo da se kuva 10 minuta i začinjavamo solju i biberom pazeći da ne presolimo, jer je sos koji su školjke pustile slan.
Dodajemo školjke i kuvamo još dva minuta, pažljivo mešajući, nakon toga isključimo ringlu i ostavljamo posudu sa jelom još dva minuta da upije dobro sve arome.
Odmah nakon toga serviramo, posipajući svežim ili suvim peršunom.
U španskoj oblasti Galicija ovo jelo ili predivno meze je obavezan deo božićnog menija. Predlažemo ga kao ideju za nešto drugačije, čime bismo mogli da učinimo prazničnu trpezu raznovrsnijom.
Prijatno!