Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart sa bananama

Tart sa bananama

SlavicaSlavica
Početnik
4913
Tart sa bananama
Fotografije: Slavica
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Tart za svaku sezonu, neverovatno ukusan"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • šećer - 100 g
  • maslac - 200 g
  • brašno - 300 g
  • za krem
  • žumanac - 4 kom
  • jaja - 2 kom
  • mleko - 500 ml
  • gustin
  • aroma vanile
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • za nadev
  • banane - 5 kom
  • karamel
  • za šlag
  • slatka pavlaka - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo sve sastojke pripremiti i izvagati, a hladan maslac iseći na listiće da je lakše utrljati u brašno. Prosejati brašno, pa dodati sve sastojke i zamesiti da maslac upije u brašno. Testo ne treba mijesiti predugo, jer postane žilavo.

Oblikovati u loptu i zamotati u foliju i staviti u frižider na 1 h. Nakon hlađenja razviti testo i njim obložiti kalup za tart. Uključiti rernu na oko 200 stepeni, dno izbosti viljuškom i peći oko 15 min, dok testo ne postane zlatno-braon boje.

Za kremu izmiksati žumance sa šećerom i jajima i dodati gustin, a mleko staviti da prokuva, pa mu postepeno dodavati smesu od šećera i žumanaca. Uliti malo vrućeg mleka u smesu, kako bi se istempirala i dodati aromu vanile. Mešati dok se ne zgusne. Slatku pavlaku razmutiti mikserom i dodati ohlađenu kremu od vanile.

Krem staviti na pečeno tijesto, a izrezane banane na kolutove poredati preko krema. Zatim preko banana posuti preliv od karamela, a potom izmiksati slatku pavlaku i staviti na vrh tarta.

Staviti u frižider da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: