Način pripreme
1. Za čokoladni meringue, uključite rernu da se zagreje do 130 stepeni.
Pripremite sledeće stvari:
- dve široke tepsije sa blago nauljenim papirima za pečenje;
- Špric s okruglim glatkim dodatkom, približne veličine 5 mm.
2. U veliku zdelu prosejte kakao zajedno s 20 g šećera u prahu. Ostali prah pomešajte sa kristal šećerom u drugoj posudi.
3. Umutite belanca u potpuno suvoj posudi zajedno s kapljicama limunovog soka i prstohvatom soli. Kada postanu kao sneg, počnite da dodajete kašičicu po kašičicu šećera uz neprestano mešanje, dok ne dobijete gladak i gust meringue.
4. Sipajte meringu u zdelu sa kakaom i uz blage pkrete odzdo nagore mešajte do homogenosti. Za to koristiti silikonsku spatulu.
5. Stavite čokoladnu meringu u pripremljen špric. Brzo radite, da ne bi ispalo, zato što je veoma delikatan i od kakaa brzo i dosta gubi na svojoj gustini.
6. Na papir u jednoj tepsiji špricajte okrugle krupne diskove veličine 16-18 cm, to će biti kore. U drugoj tepsiji napravite male krugove ili štapiće koji će nam poslužiti kao ukras za tortu.
7. Ubacite tepsije jednu ispod druge u zagrejanu rernu i odmah smanjite temperaturu na 110 stepeni. Sušite sat vremena, a posle u isključenoj rerni još dva sata. Možete i blago da odškrinete vratanca nakon prvih 30 minuta.
8. Za mus - ganaš, izrendajte crnu čokoladu ili je stavite u blender da se samelje, pošto je malo teže da je rendate.
9. Umutite žumanca i u njih dodajte sveže mleko i vanilin šećer. Stavite na paru na nisku do umerenu temperaturu i umuite metalnom žicom za mućenje 5 minuta ili dok se ne zgusne.
10. Za to vreme pomešajte želatin u hladnoj vodi i čim bude gotov krem od žumanaca, u njega dodajte želatin. Dodajte i usitnjenu čokoladu i lepo promešajte kako bi se dobila homogena tekstura. Sklonite sa pare i ostavite da se ohladi.
11. Umutite pavlaku dok se ne dobije krem smesa, ne preterujte i ne čekajte da postane sipkasta, zato što kao rezultat toga postoji rizik da se odvoji.
12. Sipajte krem smesu od pavlake u ohlađeni čokoladni ganaš i delikatnim pokretima pomešajte dok se ne dobije mekan homogen mus.
13. Na pladanj za tortu ili pljosnati tanjir stavite jedan od diskova čokoladnog meringuea. Odozgo obilno namažite krem. Postavite drugi disk, ponovo krem i na kraju završite trećim diskom. Na njega i po stranama torte rasporedite ostali krem i zagladite.
14. Po zidovima zalepite kružiće ili štapiće od čokoladne meringe i koliko vam ostane, izrendajte na vrh torte.
15. Ostavite u frižider da se stegne, pre nego što isečete i poslužite.
Napomena: Od boravka u frižideru kore meringue će omeknšati i čak će se blago istopiti, ali to je cilj.
Probajte ovu neverovatnu, uspešnu čokoladnu tortu, bogate arome i nežne teksture.
Nek vam je slatko!