Način pripreme
Isecite luk i beli luk sitno. Ugrejte ulje u dubokoj posudi na umerneoj temperaturi. Stavite mleveno meso i pržite, spatulom izdrobite na sitne komade.
Pržite dok ne promeni boju oko 10 minuta. Dodaje isečeni luk i beli luk. Pržite još oko 5 minuta, mešajte. Dodajte šećer, isečeni peršun i bosiljak, origano, biber i pastu od paradajza. Promešajte i kuvajte oko minut.
Dodajte sos od paradajza i bujon. Ponovo promešajte i smanjite jačinu vatre. Ostavite sos da se krčka na tihoj vatri oko sat ili dok se ne zgusne. Mešajte periodično.
U posudi pomešajte rikotu sa jajetom i muskatnim oraščićem. Stavite u frižider dok ne budete sastavljali lazanjur.
Pola sata pre sastavljanja lazanje stavite kore za lazanju u posudu i sipajte toplu vodu. Ostavite kore da omekšaju u toploj vodi oko 30 minuta.
Pripremite pleh prečnika 30/20 cm. Ja ponekad koristim aluminijumski pleh za jednokratnu upotrebu. Sipajte ok o1/4 sosa sa mlevenim mesom na dno i rasporedite lepo. Preko sosa rasporeditek kore za lazanju. Namažite sosom od rikote, a preko sipajte rendanu mocarelu.
Rasporedite još jedan deo sosa sa mlevenim mesom i pospite parmezanom. Ponovite ređanje slojeva još 2 puta, poslednji red je rendani parmezan i mocarela. Lazanja je ukupno od 3 sloja kora i soseva.
Stavite poklopac aluminujumske folije i pecite u rerni 25 minuta, prethodno ugrejanoj na 200 stepeni.
Skinite poklopac sa folije i pecite još 25 minuta dok se sirevi odozgo ne zarumene.
Kad bude gotova, izvadite uspešnu lazanju i ostavite da se ohladi oko 15 minuta.
Isecite i servirajte.