Moja ukusna tuna u saftu

vinica1vinica1Početnik1387
21/10/2019
"Tuna sadrži omega-3 masne kiseline, te je jako korisna u ishrani i treba je jesti barem jednom nedeljno. Od bezbroj recepata izdvojili smo ovaj "
Priprema20 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno40 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano52
  • Pregledi tokom meseca2
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • fileti tune - 4 kom. debljine oko 3 cm (oko 1 kg)
  • konzerva tunjevine - 1 kom., komadići
  • crveni luk - 2 glavice
  • praziluk - 2 struka
  • tikvce - 2 kom.
  • beli luk - 4 čena
  • so - 1 kašičica
  • biber - 40 zrna (istucati za svaku šniclu po 10 zrna)
  • peršun - po prstohvat (svež ili sušen)
  • bosiljak - po prstohvat (sušen)
  • voda - 1/2l
  • ulje - 200 ml, suncokretovo, za prženje
  • paradajz - 200 ml
  • brašno - 1 kašika
  • Za Marinadu
  • maslinovo ulje - 200 ml (po 100 ml za prženje ribe + 100 ml za marinadu)
  • so - prstohvat
  • biber - po ukusu, mleven (ja stavim oko 1/2 kašičice)
  • beli luk - 2 - 3 čena, narendan
  • sok od limuna - 1/2 limuna
  • univerzalni začin - Vegeta ili Začin C po izboru
  • paradajz pire - 200 ml, ili domaći kuvani
* merne jedinice

Način pripreme

Uzeti plastičnu posudu širine da mogu stati četiri fileta tune jedan do drugoga, nikako jedan na drugi.

Napraviti marinadu od maslinovog ulja, soli , bibera, vegete, soka od pola limuna i narendanog belog luka.

Soli staviti prstohvat po šnicli, bibera malu nepunu kašičicu i začin za sve šetiri šnicle. Marinadu dobro izmešati varjačom da se izjednači. Uvaljati filete tune da odstoje pola sata.

Dok se tuna marinira, izmiksati ili iseći povrće na sitno, tikvice narendati. U posudu zagrejati 100 ml suncokretovog ulja i dinstati dok povrće omekša.

Smanjiti temperaturu i dodati malo brašna (1 kašika), da se zgusne. Propržiti, preliti sa pola litra vode i 200 ml paradajz pirea ili kuvanog paradajza, dodati konzervu tune. Ostaviti da se kuva nekih pet-deset minuta da se zgusne. Lagano promešati da se ne zalepi za dno posude.

U posebnoj posudi zagrejati ulje, pola-pola (maslinovo+suncokretovo), mora biti dobro ugrejano, skoro do tačke ključanja . Izvaditi filete tune iz marinade, ocediti ih u cediljki, osušiti na salveti i uvaljati rub od tri cm u tucani biber, za svaku šniclu po 10 zrna.

Tako pripremljeno staviti na kipuće ulje i zapeći sa svake strane po tri minuta. Ovakvim načinom pečenja zatvaramo pore filetima, te oni ostaju sočni iznutra i ne presuvi.

Zapečene filete prebaciti u saft, dodati peršun i bosiljak i krčkati lagano još pet minuta.

Uz ovo jelo može se poslužiti prilog ili se jede samostalno sa kriškom hleba.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar