Način pripreme
Uzeti plastičnu posudu širine da mogu stati četiri fileta tune jedan do drugoga, nikako jedan na drugi.
Napraviti marinadu od maslinovog ulja, soli , bibera, vegete, soka od pola limuna i narendanog belog luka.
Soli staviti prstohvat po šnicli, bibera malu nepunu kašičicu i začin za sve šetiri šnicle. Marinadu dobro izmešati varjačom da se izjednači. Uvaljati filete tune da odstoje pola sata.
Dok se tuna marinira, izmiksati ili iseći povrće na sitno, tikvice narendati. U posudu zagrejati 100 ml suncokretovog ulja i dinstati dok povrće omekša.
Smanjiti temperaturu i dodati malo brašna (1 kašika), da se zgusne. Propržiti, preliti sa pola litra vode i 200 ml paradajz pirea ili kuvanog paradajza, dodati konzervu tune. Ostaviti da se kuva nekih pet-deset minuta da se zgusne. Lagano promešati da se ne zalepi za dno posude.
U posebnoj posudi zagrejati ulje, pola-pola (maslinovo+suncokretovo), mora biti dobro ugrejano, skoro do tačke ključanja . Izvaditi filete tune iz marinade, ocediti ih u cediljki, osušiti na salveti i uvaljati rub od tri cm u tucani biber, za svaku šniclu po 10 zrna.
Tako pripremljeno staviti na kipuće ulje i zapeći sa svake strane po tri minuta. Ovakvim načinom pečenja zatvaramo pore filetima, te oni ostaju sočni iznutra i ne presuvi.
Zapečene filete prebaciti u saft, dodati peršun i bosiljak i krčkati lagano još pet minuta.
Uz ovo jelo može se poslužiti prilog ili se jede samostalno sa kriškom hleba.