Domaća sirova turšija

VecaVecaPočetnik19071162
26/10/2019
"Zimska idila izgleda ovako napolju sneg, a na stolu čašica rakije i tanjir turšije "
Priprema150 min.
Ukupno150 min.
Porcije30
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano69
  • Pregledi tokom meseca41
  • Pregledi tokom sedmice9
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • paprika - 13 kg, šilja
  • šargarepa - 2 kg
  • karfiol - 3 glavice
  • crni luk - 1 kg
  • voda - 20 l
  • sirće - 5 l
  • so - 40 kašika
  • šećer - 20 kašika
  • vinobran - 5 kesica (od po 10 g)
  • kobzervans - 5 kesica (od po 5 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Paprike dobro oprati i svakoj iseći dršku, "bocnuti" viljuškom na dva mesta. Šargarepu dobro oprati (ne ljuštiti je) i iseći krajeve. Crni luk oljuštiti i oprati. Karfiol odvojiti sa glavice pa svaki "cvet"oprati.

U bure u kome će se kiseliti turšija, ređati naizmenično papriku, šargarepu, crni luk i karfiol. Vodu, sirće, so, šećer, vinobran i konzervans sipati u odgovarajuću posudu, dobro izmešati i ostaviti da se svi sastojci rastope i sjedine.

Smesu usuti u bure preko složenog povrća. Pritisnuti nečim teškim i dobro zatvoriti poklopcem. Odložiti u ostavu i ostaviti da kdstoji dok se ne ukiseli.

Savet: Provereno dobar recept, godinama tako spremam. Pošto je potrebno dosta vode i ostalih sastojaka, ja sam postepeno pripremala ovako: 4 l vode, 1 l sirćeta, 8 kašika soli, 4 kašike šećera, 1 kesica vinobrana i 1 kesica konzervansa, tako 5 puta kako bi bilo dovoljno smese da svo povrće bude u tečnosti.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar