Način pripreme
Kada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo.
Listove vinove loze možete sačuvati u salamuri, ali ja volim da ih zamrznem. Osim toga, brže se priprema i praktičnije je nego da se stavljaju u tegle, a i na način na koji ih uvijam zauzimaju manje mesta.
Izaberite mlade, svetlozelene listove koji nemaju ispupčene žile i da nisu prskani preparatima.
Kada želite da ih koristite, izvadite ih iz frižidera, ostavite na sobnoj tempraturi jednu noć, i nakon toga su gotovi za korišćenje. Pošto su listovi mnogo mladi i sveži, nije potrebno da se nakon odmrzavanja popare u vreloj vodi. Gotovi su za korišćenje.
Listove vinove loze operite hladnom voodm i ostavite u veliku cediljku da isteče voda. Nije potrebno da se suše. Drške odsecite makazama.
Listove poređajte na gomilicu jedno na drugo. Broj je po izboru, možete poređajte i dvadeset-trideset komada na gomilcu, ako stavljate u najlon kesu.
Najlakše je da stavite gumice i da poređate u najlon kese, na primer po 60 komada za jedno kuvanje.
Možete uviti i u foliju, tako što foliju stavite na radnu površinu, gomilicu listova vinove loze stavite na foliju na 6-7 cm od kraja, prebacite ih na list tako da pokrije do srednjeg dela.Uvijte u čvrst rolat, počnite od kraja uvijenog dela i idite ka suprotnom kraju.
Gotove rolate uvijte još jednom u foliju da biste izbegli odmotavanje. Listovi su spakovani i spremni da se zamrznu. Poređajte ih u zamrzivač.