Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa šunkom, mocarelom i bešamel sosom

Fokača sa šunkom, mocarelom i bešamel sosom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Fokača sa šunkom, mocarelom i bešamel sosom8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Zato što neke fokače nisu prosto fokače, već pravo kulinarsko čudo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g. obično
  • brašno manitoba - 250 g
  • kvasac - 10 g, svež ili suvi od 7 g
  • voda - 230 - 250 ml, hladnija
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • mocarela - 2 velike lopte
  • šunka - oko 200 g, nasečena na kriške
  • bešamel
  • kravlji maslac - 2 kašičice
  • maslinovo ulje - 1 kašičica
  • brašno - 1 supena kašika
  • so - po ukusu
  • sveže mleko - oko 400 ml, toplo, može i malo više
  • sveže mleko - za premazivanje Fokače
* merne jedinice

Način pripreme

U činiju se sipaju obe vrste brašna (može da se koristi i samo jedna vrsta, obično brašno), dobro se promeša, napravi se rupa u brašnu i usitni se kvasac, ako je svež, ili se sipa suvi kvasac.

Dodaje se šećer, promeša se, sledi jaje, meša se viljuškom po sredini i doliva se hladnija voda, tako što se prvo sipa 230 ml i ako se proceni da nije dovoljno i da je testo suvo, dodaje se i ostatak.

Kod mene tečnosti je bilo tačno 230 ml + 1 kašičica, nisam dodavala više.

Na kraju se dodaje maslinovo ulje/ulje. Umesi se grubo testo i sa strane se dodaje so. Testo se mesi da se dobije glatka i elastična lopta. Stavlja se činiju, blago zamašćenu maslinovim uljem, pokriva se i ostavlja se oko 1 - 1/2 sata. da naraste.

Za to vreme se sprema bešamel sos od 2 kašičice maslaca, 1 kašičice maslinovog ulja, 1 supene kašike brašna, soli i svežeg mleka.

U dubokom tiganju se istopi maslac sa maslinovim uljem. Odjednom se sipa brašno i brzo se meša. Po malo počinje da se dodaje toplo sveže mleko pri neprestanom mešanju na umerenoj vatri. Dodaje se so. Treba da se dobije ređi bešamel. Kad je gotov, ostavlja se sa strane.

Naraslo testo se vadi iz posude i deli se na dva jednaka dela.

Uzima se veliki list papira za pečenje. Namaže se s malo maslinovog ulja. Odozgo se stavlja jedan komad testa i rukama se obrazuje pravougaonik 35/27 cm. Testo je veoma elastično i može da se radi rukama. Tako sa papirom se prenosi u tepsiju u kojoj će se peći. Prstima se oblikuje mali brod.

Stavlja se šunka, ona treba da bude gusto raspoređena kako bi mogla lepo da se oseti. Šunka treba da bude suva i ukoliko postoji voda, prethodno se prosušuje, u protivnom će razvodniti testo i ono će biti iznutra nedopečeno i veoma neprijatno i ljigavo će postati (koristila sam Šunku Serano).

Na šunku su stavlja mocarela isečena na kockice. Ostalo testo može da se razvije oklagijom u istu veličinu kao i prvo. Stavlja se na punjenje i formira se brod sa slepljenjim donjim testom. Prekriva se folijom i ostavlja se oko 40 minuta da naraste.

Nakon tog vremena uz pomoć četke se premaže svežim mlekom. Veoma oštrim nožem ili britvom se prave romboidi vrhu gornjeg testa. Nije neophodno da donje testo bude isečeno, samo gornje testo.

U špric srednje veličine se sipa Bešamel. Iseče se vrh šprica i Bešamelom se prelazi preko svih linija romboida (pokazaću na fotografijama u galeriji kako izgleda).

Tako pripremljena fokača se peče na 170 stepeni oko 35-40 minuta dok se ne dobje lepa zlatkasta boja.

Vadi se iz rerne i prenosi se na podmetač da se ohladi.

Seče se na velike pravougaone komade.

Fokača sa šunkom, mocarelom i Bešamelom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: