Način pripreme
U posudi pomešajte 400 g mlake vode, malo šećera, mrvljeni kvasac i dve supene kašike brašna. Mešajte dok se kvasac ne rastvori.
Prosejte brašno. Napravite udubljenje i dodajte smesu od vode i kvasca.
Promešajte uz pomoć drvene kašike.
Testo treba da bude meko i da se lako meša. Dodajte dve supene kašike maslinovog ulja i soli. Ponovo promešajte. Testo je za dve fokače srednje veličine.
Pokrijte testo i ostavite da odstoji 30 minuta.
Nakon toga mokrim rukama uhvatite, razvucite i savijte sa četiri strane testo. Ostavite još 30 minuta i napravote proceduru za razvlačenjem još jednom.
Namažite pleh za pečenje maslinovim uljem, prebacite testo u pleh i razvucite, ne brinite. Ostavite da odstoji još 30 minuta.
Nakon toga namažite sa još malo maslinovog ulja i uz pomoć prstiju napravite rupice u fokači.
Odozgo pospite sa malo vode i krupnije soli. U rupice stavite komadiće isečenog suvog paradajza i mocarelu.
Pecite u ugrejanoj rerni na 220 stepeni 25 minuta. Uživajte u ovoj hrskavoj fokači sa mocarelom i sušenim paradajzom još dok je topla.
Pogledajte još koliko je potrebno da pečemo različite vrste hleba, kao i kako se pravi italijanski hleb čabata.