Način pripreme
Sušeno povrće čuva vitamine i poboljšava ukus jela, supa i najviše bujona.
Čuva se jednostavno, ne zauzima mnogo mesta i priprema se brzo. Da bismo je sačuvali tokom zime potrebna nam je daska za povrće, oštar nož i sveže povrće iz bašte.
Vreme sušenja varira, zavisi od nekoliko faktora; vlažnost u kući, debljina sečenja, kao i uređaj koji koristite - rerna, dehidratator ili bez termičke obrane.
Vreme takođe ima značenje, kada sušite povrće - naravno leto je najodgovarajući period.
Vlažnost treba da bude niska. Zato je pored mora sušenje biljaka i povrća sporo.
Ja sušim povrće u tri oblika, koje koristim za razne vrste jela.
Vadim ih iz bašte, poređam po veličini. Najmanje sušim cele. Operem dobro i sušim pamučnom krpom.
Stavljam ih na gazu i sušim u hladu u kući. Celu sušenu šargarepu kombinujem sa korenima peršuna i suvim paškanatom za bujone od povrća ili mesa.
Srednje po veličini sečem na tanke krugove. Sušim na isti način i koristim za kurban, variva, janije, jela od povrća i pirinač iz rerne.
Krupnije šargarepe perem i sastružem malo. Sečem na sitne kockice i stavljam na pamučnu krpu ili gazu na poluosunčano i prohladno mesto.
Sušene kockice kombinujem sa sušenim crvenim paprikama, celerom, peršunom i lukom osnovno za supe.
Ako sušite šargarepe u deihratatoru, vremeje oko 24 sata na 65 stepeni.
Čuvam suvo povrće u staklenim teglama sa poklopcem. Stavljam etiketu sa datumom kad se sušilo.
Protresite tegle da bi se komadi odvojili i proveravajte vlagu (kondenzacija sa unutrašnje strane tegle).
Ako čuvate suvu šargarepu u papirnoj kesi /kao one kese iz hleba u pekari/ proveravajte vlagu ili buđ, ako ne čuvate pravilno.
Možete vakumirati u kese sa zatvaračem.