Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Sen Žak školjke s pikantnim sosom

Sen Žak školjke s pikantnim sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Sen Žak školjke s pikantnim sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Poseban predlog za gurmane, kao i za one koji vole kvalitetnu i egzotičnu hranu"

Potrebni sastojci

  • sen žak školjke - 6 komada, sa ljušturom, sveže ili zamrznute
  • maslinovo ulje - 25 ml
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • luk šalot - 1 komad
  • paradajz pire - 100 g
  • belo vino - 100 ml, polusuvo
  • riblji bujon - 1/2 kocke
  • kajenska paprika - 1 čili, suv
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • so - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa čišćenjem školjki, ukoliko su sveže. Stavite ih u hladnu vodu sa kašikom morske soli, u njoj rastopljenoj. Ostavite ih na dva sata, da se očisti sav pesak, koji se nalazi u njima.

Iscedite i pomovo operite i uz pomoć noža s oštrim vrhom iu otvorite, skidajući gornju školjku.

Ljušture Sen Žak školjki nemojte bacati, jer su veoma prijatne i lepe za tanjire za različito riblje meze.

Ako su vaše školjke zamrznute, znači da su već očišćene i pričvršćeni samo za donju ljušturu.

U paketu se prodaje samo meso školjke, u krajnjem slučaju koristie i tako, ako ne možete naći sa ljušturom, ali izgled jela neće biti toliko atraktivan.

Pripremite sos, tako što usitnite luk i beli luk i pržite ih na maslinovom ulju 5 minuta na slaboj do umerenoj vatri.

Dodajte paradajz, biber i alevu papriku i usitnjenu kajensku papriku. Umesto obične aleve paprike stavite ljutu, ako ste veći obožavalac pikantnog.

Usitnite i kockicu bujona i kuvajte 5 minuta na istoj jačini, nakon toga nalijte vino. Ja koristim polusuvo ili čak slatko vino, zbog kontrasta.

Za jedan stepen pojačajte vatru i kuvajte 1 minut uz neprestano mešanje da ne bi ispario alkohol.

Ako više volite da sos bude ređi, možete doliti malo vode da ga razredite.

Red je da završimo školjke.

Zagrejte tiganj s malo maslinovog ulja i na dno sipajte prstohvat soli. Vatra treba da bude jaka, ali ne maksimalno jaka.

Oštrim nožem odstranite meso iz ljušture za koju je ostalo zalepljeno. Uradite to pažljivo da je ne biste uništili.

Izvađeno meso pecite po minuticu sa svake strane.

Donje školjke poređajte na tacnu za posluživanje. U svaku stavite po kašiku sosa i stavite prepečeno mesce na njihova mesta u školjke.

Dolijte još sosa (po želji mežete da ga pasirate ili sameljete u blenderu, kako bi bio još finiji).

Sen Žak školjke obavezno poslužite dok su tople i sa lepim belim vinom ili šampanjcem.

Osim što su ukusne i lepog izgleda, ovi morski plodovi su i neverovatno korisni, zato se ne kolebajte da ih skuvate, pa da njima obradujete i dočekate drage goste.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: