Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Alzaška pita sa guščijom džigericom i vinskim želeom

Alzaška pita sa guščijom džigericom i vinskim želeom

Marina NordMarina Nord
Kuvar
47012327
Alzaška pita sa guščijom džigericom i vinskim želeom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
10
"Za pitu kao gurmansko zadovoljstvo ili kako da ostavimo utisak na goste prefinjenim jelom"

Potrebni sastojci

  • guščija džigerica - 500 g
  • sveže mleko - 700 ml
  • bašno 500 g
  • maslac - 200 g
  • šećer - 80 g
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 20 g
  • bademi - 30 g
  • votka - 30 ml
  • so - 2 prstohvata
  • crveno vino - 500 ml
  • želatin - 12 g
  • ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Guščija džigerica se natopi u pola litra svežeg mleka i ostavlja se 6 sati na hladnom. Nakon toga se opere veoma dobro pod tekućom vodom. Ocedi se, sklanja se kožica, džigerica se natrlja solju i seče se na parčiće.

Kvasac se pomeša sa malo toplog mleka i jednom kašikom šećera. Ostavlja se pola sata da naraste. Brašno se pomeša sa maslacem i seče se dok se ne pretvori u mrvice. Dodaje se kvasac, preostali šećer, jaja, votka i preostalo sveže mleko i zamesi se testo.

U posudu za pečenje, namazanu uljem stavljaju se bademi istucani na krupno. Testo se podeli na dva dela i polovina se stavlja u posudu za pečenje. Preko testa se stavljaju parčići džigerice i pokrivaju se preostalim testom.

Ostavlja se sat na toplom. Stavlja se u rernu na 5 minuta na 190 stepeni, nakon toga se peče još sat i 10 minuta na 150 stepeni. Vadi se iz rerne, ohladi se i okreće se.

Servira se sa vinskim želeom. Sprema se tako što se vino zagreva i u njega se dodaje prethodno pola sata natopljen žele. Smesa se meša i ostavlja se u frižider 4 sata. Nakon što se stegne seče se na parčiće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: