Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Pečena Teletina»Teleći file sa guščijom džigericom i sosom Bearnez

Teleći file sa guščijom džigericom i sosom Bearnez

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Teleći file sa guščijom džigericom i sosom Bearnez
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
23/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Predlažemo jedan izvrstan specijalitet, pogodan za svaki specijalni povod - teleći file sa guščijom džigericom i sjajnim završetkom od sosa Bearnez"

Potrebni sastojci

  • teleći ribići - 4 komada, otprilike 150 g svaki, od mlade teletine
  • guščija džigerica - 150 g
  • krupna so - 4 prstohvata, u ljuspama
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • sos bearnez
  • šalot - 50 g
  • kravlji maslac - 200 g
  • žumanca - 4 komada
  • sirće - 1 supena kašika
  • belo vino - 50 ml, suvo
  • estragon - 1 grančica, svež
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Izvadite teleće filee i guščiju džigericu na sobnu temperaturu dok pripremate sos. Ukoliko nisu unapred očišćeni i obrađeni, onda ukonite žilice i masnoće, ukoliko ih ima. Fileti treba da budu debljine minimum 1 prst, a džigerica 1/2 prsta.

2. Za sos Bearnez iseckajte luk šalot i sveže listove estragona i dinstajte sa vinom i sirćem 3-4 minutice, tako što na kraju skinete poklopac posude.

3. Ostavite na nekoliko minuta da spadne temperatura do 70 stepeni i stavite maslac.

Posudu prebacite na vodenu paru koja će održavati temperaturu od 70 stepeni.

4. Uz neprestano mešanje ili mućenje metalnom žicom za mućenje dodajte žumanca jedno po jedno. Mešanje treba da traje barem 4 minute dok se ne dobije mekan gladak sos.

Začinite ga solju i biberom.

5. Zagrejte tiganj sa malo maslinovog ulja i zapecite teleće ribiće u meri u kojoj vi to želite. Vatra treba da bude jaka kako bi se meso zapečatilo i kako bi njegovi sokovi ostali unutra.

6. Izvadite teletinu i na njeno mesto ili pak u posebnom tiganju pecite i guščiju džigericu iseckanu na 4 jednake kriškice. Ovo se ponovo odvija na jakoj vatri, u suprotnom slučaju džigerica počinje da se topi.

7. Poslužite teleći file sa guščijom džigericom i sosom Bearnez tako što svaki file pospete krupnom solju u ljuspama, stavite komadiće guščije džigerice na njega i garnirajte Bearnez sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: