Način pripreme
Oljuštimo i očistimo jabuke i kruške - ukupno treba da bude očišćeno 1 kg. Izrenamo i pomešamo sa orasima i cimetom.
U posebnoj posudi pomešamo suve sastojke - integralno brašno, griz (kukuruzni ili pšenični - po želji), kukurzno brašno, braon šećer, kristal šećer, sodu i vanilu.
Ako radimo sa kukuruznim grizom bude malo hrskavo, a sa pšeničnim malo mekše, u oba slučaja je odlično! Okrugao pleh namažemo nerafinisanim suncokretovim uljem i pospemo sa malo brašna.
Posipamo sa 1/3 suve smese po dnu pleha, odozgo rasporedimo voćnu smesu... i tako ređamo još 2 puta - red suve smese, red nadeva, red suve smese, red nadeva.
Na kraju poslednji red nadeva posipamo lagano sa 1-2 šake suve smese odozgo, koje smo ostavili za poslednji deo smese. Prelivamo simbolično nerafinisanim uljem, po sredini i ivicama. Pečemo na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju - oko 35-40 minuta.
Dok je još topla, štrudlu pokrivamo da se ne suši.
Odgovara za put, pošto je izdržljiv i ne menja se. Po želji možemo servirati posut šećerom u prahu.
Fantastično jednostavna i ukusna lenja štrudla sa jabukama i kruškama - jjesenji raskoš za post i ne samo!
Veoma ukusno!