Način pripreme
Isečemo sitno praziluk, zelene paprike, luk, spanać i pomešamo sa himalajskom solju, biberom, suvim izmrvljenom nanom i čubrom.
Namažemo prvu koru bogato nerafinisanim suncokretovim uljem (silikonskom četkom), stavljamo odozgo drugu, posipamo delom nadeva i uvijamo u rolat od uže strane.
Ako ima 12 kora - podelimo zeleni nadev na 6 delova, a ako ih ima 14 na 7 delova. Uvijamo sve kore i preostali nadev u rolat, poređamo u pravougaoni pleh, pre toga namežmo nerafinisanim suncokretovim uljem.
Namažemo pitu odozgo i po ivicama nerafinisanim uljem. Pečemo 20-25 minuta na 200 stepeni dok ne dobijemo zlatnobraon boju.
Čim pita sa prazilukom bude pečena, pokrivamo najlonom i krpom da omekša, ali nije obavezno, ako želimo da bude hrskava.
Serviramo posnu pitu toplu.
Jedinstvena posna zelena pita sa prazilukom i spanaćem za jedan nezaboravni ručak ili doručak za vreme posta.
Veoma ukusno!