Način pripreme
Operemo heljdu i sipamo je u vrelu vodu da se kuva zajedno sa kašičicom himalajske soli. U nju dodajemo karfiol - izlimljen sitno i paprike - sitno isečene.
Poklopimo šerpu i kad počne lepo da vri, možemo da otvorimo da izparava višak vode.
Nakon što se heljda skuva i površe omekša, skidamo sa vatre, i ako nije upila svu vodu, procedimo.
U nadev dodajemo isečeni praziluk i lepo promešamo zajedno sa začinima - 1/2 kašičice himalajske soli, kuminom i mlevenim biberom.
Treba nam 14 finih kora.
Namažemo duboki pravougaoni pleh nerafinisanim suncokretovim uljem i izgnječimo, stavljamo na dno prve kore. Posipamo malo nerafinisanog suncokretovog ulja na tanke ivice i stavljamo odozgo drugu koru - ponovo zgužvanu malo.
Posipamo 1/6 od nadeva i ponovo rđamo dve savijene kore sa malo ulja između njih. Ređamo nadev i kore, odozgo završavamo korama i između njih i odozgo nerafinisano suncokretovo ulje. Pečemo pitu na 180 stepeni ok o25 minuta dok ne dobije tamnu boju, da bismo bili sigurni da je pečena i unutra.
Kad bude gotova, pokrivamo da omekša gornji sloj prepečenih kora. Isečemo na 8 kockica i serviramo dok je topla.
Mekana posna pita sa heljdom, karfiolom i prazilukom za jedan neobičan ručak!
Veoma ukusno!