Način pripreme
Da biste napravili kore - u dubokoj šerpi umutite jaje s šećerom. Nakon toga dodajte med, sveže mleko, maslac i sodu. Stavite šerpu na vatru i vratite na srednju temepraturu oko 15-30 minuta. Kod mene je bilo oko 20 minuta. Od sode će smesa pet puta da naraste, zato pazite da ne iskipi. Mešajte s vremena na vreme.
Kuvajte smesu dok ne dobje lepu karamel boju. Kad ubde gotovo skinite sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Dodajte brašno i zamesite testo.
Podelite na 7 jednakih delova, najbolje da koristite kuhinjsku vagu.
Od svake loptice razvucite okruglu koru minimalne debljine (maksimum 2-3 mm). Radite na brašnom posutoj radnoj površini. Da biste oblikovali krug, možete koristiti obruč iz pleha za pečenje i da isečete koru nakon što se ispeče (zato što se za vreme pečenja kore savijaju).
Pecite kore na papiru za pečenje ili plehu koji se ne lepi oko 5-6 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom.
Za krem: umutite pavlaku sa šećerom uz pomoć miksera. Dobijenim kremom namažite obilno kore (obavezno nakon što se ohlade) i pospite orasima i slatkom od borovnica (savetujem da ne preterujete sa slatkom).
Poslednju koru obilno namažite kremom svuda i celu tortu pospite mlevenim orasima.
Za izuzetan ukus medene torte, ona obavezno treba da odstoji 24 sata u frižideru, da se dobro natopi.
Drugog dana je još ukusnija.
Ovo je bez sumnje omiljena torta svakog ko ju je probao!
Neka vam je slatko!