Način pripreme
Rerna - 170 stepeni.
Odgovarajući kalup za pečenje na pari.
Koristila sam pravougaoni kalup za kolač - 24/13 cm.
Počinjemo sa pripremom karamela.
U šerpu na umerenoj vatri sipamo šećer i vodu. Ostavljamo da se šećer rastopi dok ne dobije zlatnobraonkastu boju. Nakon toga rasporedimo u kalup u kojem ćemo peći flan. Ostavljamo sa strane.
U šerpi ugrevamo sveže mleko na srednje visokoj temperaturi dok ne provri. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi do 37 stepeni.
U posudi umutimo maskarpone i jaja. Dodajemo sveže mleko i šromešamo dok se potpuno ne pomeša sa maskarponeom i jajima. Koristimo mikser na slaboj temepraturi.
Smesu sipamo u prirpemljeni kalup preko karamele.
Pleh stavljamo u veći i sipamo toplu vodu sa strane.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 55-60 minuta. Odozgo treba da počne da dobija braon boju, a u sredini da bude malo meka. Nakon što se ohladi, stegne se.
Ostavljamo u vodi dok se ne ohladi, a nakon toga ostavljamo u frižideru na najmanje 4 sata-
Pre serviranja okrećemo na odgovarajući tanjir.