Način pripreme
Po čemu ćete prepoznati original - po ukusu, razume se.
Šopska salata potiče iz sada već davne 1956. godine i izmišljena je od profesionalnih kuvara iz bugarskog državnog hotelskog preduzeća Balkanturist, koji su radili u restoranu Černomorec u odmaralištu Družba (danas poznato kao Sveti Konstantin i Elena). Šopska salata menja nekoliko varijanti svog izgleda do 1970. godine i to pre svega na osnovu namirnica - sa sirovom paprikom, sa pečenom paprikom, sa ljutom paprikom, sa sirom, bez sira. Ideja je bila da se kroz jelo predstavi bugarska zastava i da se pretvori u predjelo koje promoviše Bugarsku.
Sir iz salamure je obavezan u Šopskoj salati, a originalan recept uključuje još i paradajz, krastavac, pečenu papriku, crni luk, peršun, masline, ulje, sirće i so.
Paradajz se seče na kocke. Krastavac se ljušti i seče na kolutove ili polukolutove. Paprika se seče na trake. Luk i peršun se seckaju sitno.
Sve se prebacuje u posudu, posoli se i dodaje se ulje i sirće po ukusu.
Promeša se, salata se rasporedi u tanjire i oblikuje se u kupu.
Odozgo se obilno posipa rendanim kravljim sirom.
Salata se ukrašava maslinama, zelenom paprikom i grančicama peršuna.
Prijatno!