Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Šopska salata»Šopska salata original

Šopska salata original

ZoriZori
Guru
8932865k
Šopska salata original
Fotografije: Zori
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Ukupno
10 min.
Porcije
4
"Nema ko nije čuo za Šopsku salatu, ali retko ko zna odakle potiče original - nazdravlje"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 400 g
  • krastavac - 250 g
  • pečena paprika - 1 kom. zelena
  • crni luk - 1 glavica
  • kravlji sir - 200 g
  • peršun - 1/2 veza, sitno seckan
  • sirće
  • ulje
  • so
  • masline
  • zelena paprika - za ukras
  • peršun - nekoliko stabljika za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

Po čemu ćete prepoznati original - po ukusu, razume se.

Šopska salata potiče iz sada već davne 1956. godine i izmišljena je od profesionalnih kuvara iz bugarskog državnog hotelskog preduzeća Balkanturist, koji su radili u restoranu Černomorec u odmaralištu Družba (danas poznato kao Sveti Konstantin i Elena). Šopska salata menja nekoliko varijanti svog izgleda do 1970. godine i to pre svega na osnovu namirnica - sa sirovom paprikom, sa pečenom paprikom, sa ljutom paprikom, sa sirom, bez sira. Ideja je bila da se kroz jelo predstavi bugarska zastava i da se pretvori u predjelo koje promoviše Bugarsku.

Sir iz salamure je obavezan u Šopskoj salati, a originalan recept uključuje još i paradajz, krastavac, pečenu papriku, crni luk, peršun, masline, ulje, sirće i so.

Paradajz se seče na kocke. Krastavac se ljušti i seče na kolutove ili polukolutove. Paprika se seče na trake. Luk i peršun se seckaju sitno.

Sve se prebacuje u posudu, posoli se i dodaje se ulje i sirće po ukusu.

Promeša se, salata se rasporedi u tanjire i oblikuje se u kupu.

Odozgo se obilno posipa rendanim kravljim sirom.

Salata se ukrašava maslinama, zelenom paprikom i grančicama peršuna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: