Način pripreme
U posudu prosejemo brašno zajedno sa praškom za pecivo, đumbirom u prahu, oraščićem, solju i cimetom. Promešamo.
U drugoj posudi pomešamo maslac, jaja, med i vanilu. Promešamo dobro dok se ne dobije homogena smesa.
Dobijenu smesu dodajemo u laganom mlazu uz neprestano mešanje u brašno i suve sastojke. Ako ima potrebe dodajemo još malo brašna dok se ne dobije meko testo.
Podelila sam testo na tri dela (ispekla sam tri tepsije gurabija, oko 55 komada). Svaki deo razvijam i sečem kalupima za figure. Postavila sam domaćinsku foliju na radnu površinu i preko nje sam razvila, tako se lakše uzima figura od teste. Ali kako je vama lakše :)
Postavljamo papir za pečenje u posudu za pečenje i ređamo dobijene figure božićnih keksića, ostavljajući mesto između svakog.
Pečemo đumbir kolače u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni - 15 minuta svaku posudu.
Nakon što se ohlade, božićne keksiće sa đumbirom i cimetom možete da pospete šećerom u prahu ili da ih ukrasite kako vam se sviđa.
Nek vam je slatko!