Način pripreme
Ova tajlandska salata od šargarepe je veliko iznenađenje za mene. Neverovatno ukusna iako na prvi pogled ima mnogo začina. Već je na spisku omiljenih mi salata, iako sam prvobitno na nju gledala skeptično i dugo sam odlagala da je probam. Ipak kad se jednom proba postaje omiljena.
Šargarepe se očiste i skuvaju al dente. Proces je bliži blanširanju, jer je cilj da ne omekšaju, već da ostanu blago hrskave. Za tu svrhu odmah treba da se proba viljuškom, jer od njihove debljine zavisi i koliko im je minuta potrebno da budu gotove. Odmah nakon toga se izvade iz vrele vode da ne nastave da se kuvaju.
Prelivaju se hladnom vodom i ostavljaju se da se ohlade.
Aromatičan sos za salatupravi se tako što se samelju listovi korijandera sa oljuštenim đumbirom. Ako su listoviu sušeni, jednostavno se namrve, a koren od đumbira može i da se narenda na fino rende.
Dodaju im se senf, so, sok od limuna, biber - krupnije mleven, ako je moguće, kari i pavlaka. Meša se.
Šargarepe se iseku na lente i pomešaju se sa sosom.
Salata od šargarepa se servira ohlađena ili kakva je u trenutku - sa sobne temperature.
Po želji se dodatno začinjava sa još sastojaka za sos.
Prijatno.