Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Najukusnija čokoladna torta bez jaja

Najukusnija čokoladna torta bez jaja

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Najukusnija čokoladna torta bez jaja
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Ne trebaju vam jaja da biste pripremili najukusniju čokoladnu tortu"

Potrebni sastojci

  • univerzalno brašno - 1 1/2 šolje (195 g)
  • šećer - 1 šolja (200 g)
  • kakao - 1/4 šolje (25 g) nezaslađen, prosejan
  • prašak za pecivo - 1 kašičica (4 g)
  • soda za hleb - 1/2 kašičice (2 g)
  • so - 1/2 kašičice (2 g)
  • maslac - 1/3 šolje, neslan, rastopljen (75 g)
  • sok od pomorandže - 1 šolja (240 ml) ili mlaka voda
  • sok od limuna - 1 supena kašika (12 g) (ili sirće)
  • ekstrakt od vanile - 1 kašičica (4 g) čist
  • ekstrakt kafe - 1/2 kašičice (2 g) čist
  • kora od pomorandže - rendana
  • čokoladni krem
  • čokolada - 60% - 70% sadržaj kakaa (140 g), krupnije isečen
  • tečna pavlaka - 240 ml, 35 - 40 % maslaca, hladna
  • šećer - 1 supena kašika (15 g) (po želji)
  • beli krem sa pavlakom i maskarponeom
  • tečna pavlaka - 200 ml, životinjskomg porekla sa 30 % mlečne masti
  • šećer u prahu - 3 supene kašike (šećer možete povećati po ukusu)
  • vanila - 1 - 2 kesice ili aroma po želji
  • orasi - 50 g, pečeni (isečeni)
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept je za odličnu čokoladnu tortu bez jaja.

Možete pripremiti samo koru za tortu i da pospete šećerom u prahu ili da prelijete rastopljenom čokoladom. Torta može biti jednoslojna sa bogatim čokoladnim ukusom i nežnom osnovom, posutom šećerom u prahu ili prosto prelivena rastopljenom čokoladom.

Ukusna torta i za doručak. Deca će voleti da je jedu sa čašom hladnog mleka, dok je odrasli mogu konzumirati sa šoljom tople kafe ili čaja.

Priprema krema sa pavlakom i maskarponeom:

Kratko umutite maskarpone sa šećerom (nekoliko obrtaja mikserom) i sipajte hladnu pavlaku, prethodno je dobro ohladite. Mutite mikserom dok smesa ne postane obimna i mekana. Dodajte u krem koru rendane pomorandže Vaš krem za tortu je gotov.

Čokoladni krem:

Ugrejte pavlaku da provri sa šećerom i korom od pomorandže (jedna kriška, izvadite pre mućenja krema) i skinite sa vatre. Posle dodajte rendanu čokoladu, mešajte dok se ne rastopi.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, mešajte s vremena na vreme i posle stavite u frižider na jedan dan ili u zamrzivač na 15-20 minuta. Nakon toga izvadite iz frižidera i mutite mikserom dok ne dobijete lagan i mekan krem.

Totru dekorišite uz pomoć šprica čokoladnim kremom.

Možete napraviti tortu samo sa čokoladnim kremom: 200 g tamne čokolade (60% kakaa) i 300 ml pavlake.

Ugrejte rernu na 180 stepeni.

U velikoj posudi zajedno umutite brašno, šećer, kakao u prahu, prašak za pecivo, sodu i so. Dodajte rastopljeni maslac (ili ulje po želji), oceđeni sok od pomorandže, sok od limuna i ekstrat vanile i ekstrat kafe (ako koristite)

Sve sastojke pomešajte dok se ne pomešaju dobro. Sipajte testo u pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni oko 28-30 minuta ili dok kora ne bude gotova.

Izvadite iz rerne i stavite na žicu da se ohladi 10-15 minuta, pre nego što izvadite tortu iz pleha. Kad se kora ohladi dobro, isecite je na dve ili tri kore.

Ako se plašite ove procedure, ispecite kore u dva ili tri pleha (u zavisnosti od prečnika kora, koje želite da imate). Kod mene je torta prečnika 17-18 cm i tri koje, ali bi bila dobra i sa dve kore. Možete napraviti i sa dve od 20 cm.

Na kalup za tortu stavite jednu kakao koru. Preko nanesite deo belog krema i ravnomerno rasporedite.

Zapecite 50 g isečenih oraah i pospie preko krema sa pavlakom i maskarponeom. Tako uradite i sa preostalim korama.

Na kraju celu tortu namažite čokoladnim kremom. Špricem sa nastavkom po izboru dekorišite tortu. Dobro je da torta stoji u frižideru nekoliko sati. Torta liči po ukusu na tortu Crveni somot sa dodatkom čokoladnog krema za raskoš.

Volim da eksperimentišem i oduševljena sam predivnim ukusom torte. Probajte moju varijantu čokoladne torte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: