Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Tri okrugla kalupa, glatkih zidova, prečnika 18-20 cm, nauljeni i lagano pokriveni kakaom i papirom za pečenje na dnu.
U velikoj posudi pomešajte brašno, obe vrste šećera, kakao, sodu, prašak za pecivo i so. Jaja, ulje i jogurt dobro se promešaju i dodaju suvim sastojcima. Sve dobro promešajte žicom. Na kraju sipajte vruću kafu i mešajte smešu dok ne postane glatka i homogena.
Smeša je relativno tečna, ne kao testo za kolače, ali upravo to je razlog sočnosti kora za ovu tortu.
Gotova smesa se deli u tri kalupa za pečenje, koji su podmazani i lagano pokriveni kakaom. Pecite na 180 stepeni oko 8-10 minuta.
Kalupi za pečenje kora treba da imaju visoke zidove, oko 10 cm, tako da se od papira za pečenje na unutrašnjoj strani kalupa oblikuje visoka ograda od oko 10 cm, kako bi sprečila da se testo prelije i da mu pomogne da se širi i raste u visinu i bude ravnomerno.
Kada su kore spremne, izvadite ih iz kalupa i potpuno ohladite. Naravno, koru možete da ispečete kao jednu, ali se vreme pečenja povećava, a nakon hlađenja mora se iseći na tri kore.
Čokoladni mus
Obe vrste čokolade se seku na male komadiće.
Ugrejte pavlaku do tačke ključanja i prelijte je preko čokolade. Ostavite minut-dva i mešajte silikonskom špatulom dok se ne dobije homogena smeša. Ohladite na sobnu temperaturu, povremeno mešajući da ne bi došlo do formiranja korice.
Umutite žumance na pari i dodajte u još topli čokoladni ganaš, pa promešajte. Treba voditi računa o kuvanju na pari, voda ne sme dodirivati dno posude sa žumancima, jer temperatura postaje previsoka i žumance se može pretvoriti u omlet.
Ohlađeni ganaš na sobnoj temperaturi čuva se u frižideru 1 sat, ili dok ne postane veoma gust. Belance izmutite sa prstohvatom soli na pari ili do 40 stepeni (da podnesete toplotu malim prstom). To se radi kako belance ne bi bilo sirovo, a nakon toga ih sklonite sa pare i mutite ih do gustog, čvrstog snega.
Dodajte belance u čokoladni ganaš u malim porcijama, mešajte špatulom pažljivo da ne bi pali, kako bi zadržali što više vazduha. Na početku je ganaš malo teško pomešati sa belancima, jer je čvrst, ali nakon druge porcije opusti će se i biće lakše. Smesu vratite ponovo u frižider na 30-40 minuta, dok ne očvrsne i ne postane laka za nanošenje.
Jednu čokoladnu koru postavite na podlogu za tortu. Na nju se nanosi deo musa i ravnomerno se raspoređuje. Stavite drugu koru, pa krem i tako dalje do treće kore. Na kraju, celu tortu premažite čokoladnim musom i ukrasite je po izboru, možete nalepiti i iseckane orašaste plodove, mleveni keks, krikan od oraha.
Ukrasite je kako je prikazala Irina Kupenska čokoladnim štapićima postavljenim po obodu torte.
Gotovu čokoladnu tortu vratite u frižider nekoliko sati.
Ova jedinstvena čokoladna torta je sočna, s bogatim ukusom kakaa, mekim musom, koji se topi, izbalansiranog ukusa i nije nametljiva. Kora je vazdušasta i vrlo sočna i sadrži kakao visokog kvaliteta. Tajna ove predivne i ukusne torte je u tome što se dodaje vruća espreso kafa, koja probudi kakao i čini ukus bogatim i mirisnim.