Način pripreme
Ovaj recept je za odličnu čokoladnu tortu bez jaja.
Možete pripremiti samo koru za tortu i da pospete šećerom u prahu ili da prelijete rastopljenom čokoladom. Torta može biti jednoslojna sa bogatim čokoladnim ukusom i nežnom osnovom, posutom šećerom u prahu ili prosto prelivena rastopljenom čokoladom.
Ukusna torta i za doručak. Deca će voleti da je jedu sa čašom hladnog mleka, dok je odrasli mogu konzumirati sa šoljom tople kafe ili čaja.
Priprema krema sa pavlakom i maskarponeom:
Kratko umutite maskarpone sa šećerom (nekoliko obrtaja mikserom) i sipajte hladnu pavlaku, prethodno je dobro ohladite. Mutite mikserom dok smesa ne postane obimna i mekana. Dodajte u krem koru rendane pomorandže Vaš krem za tortu je gotov.
Čokoladni krem:
Ugrejte pavlaku da provri sa šećerom i korom od pomorandže (jedna kriška, izvadite pre mućenja krema) i skinite sa vatre. Posle dodajte rendanu čokoladu, mešajte dok se ne rastopi.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, mešajte s vremena na vreme i posle stavite u frižider na jedan dan ili u zamrzivač na 15-20 minuta. Nakon toga izvadite iz frižidera i mutite mikserom dok ne dobijete lagan i mekan krem.
Totru dekorišite uz pomoć šprica čokoladnim kremom.
Možete napraviti tortu samo sa čokoladnim kremom: 200 g tamne čokolade (60% kakaa) i 300 ml pavlake.
Ugrejte rernu na 180 stepeni.
U velikoj posudi zajedno umutite brašno, šećer, kakao u prahu, prašak za pecivo, sodu i so. Dodajte rastopljeni maslac (ili ulje po želji), oceđeni sok od pomorandže, sok od limuna i ekstrat vanile i ekstrat kafe (ako koristite)
Sve sastojke pomešajte dok se ne pomešaju dobro. Sipajte testo u pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni oko 28-30 minuta ili dok kora ne bude gotova.
Izvadite iz rerne i stavite na žicu da se ohladi 10-15 minuta, pre nego što izvadite tortu iz pleha. Kad se kora ohladi dobro, isecite je na dve ili tri kore.
Ako se plašite ove procedure, ispecite kore u dva ili tri pleha (u zavisnosti od prečnika kora, koje želite da imate). Kod mene je torta prečnika 17-18 cm i tri koje, ali bi bila dobra i sa dve kore. Možete napraviti i sa dve od 20 cm.
Na kalup za tortu stavite jednu kakao koru. Preko nanesite deo belog krema i ravnomerno rasporedite.
Zapecite 50 g isečenih oraah i pospie preko krema sa pavlakom i maskarponeom. Tako uradite i sa preostalim korama.
Na kraju celu tortu namažite čokoladnim kremom. Špricem sa nastavkom po izboru dekorišite tortu. Dobro je da torta stoji u frižideru nekoliko sati. Torta liči po ukusu na tortu Crveni somot sa dodatkom čokoladnog krema za raskoš.
Volim da eksperimentišem i oduševljena sam predivnim ukusom torte. Probajte moju varijantu čokoladne torte.